A rákellenes kezelés cápaporccal kockázatos és hatástalan

Az előrehaladott rák kezelésére alkalmazott cápaporc mellékhatásai és hatástalansága miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az amerikai rákkutató társaság folyóiratában megjelent tanulmány szerint nem volt különbség a kezelt és a placebót kapó csoportok általános túlélési mutatóiban vagy életminőségében.

cápaporc, rák | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Egyes kísérletek kimutatták, hogy a cápaporc laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben kismértékben lelassítják az új erek képződését, ám az emberekre gyakorolt hatása nem volt ismert. 1993-ban egy televíziós hírmagazin bemutatta, hogy Kubában előrehaladott rákos betegeknél állapotjavulás következett be a cápaporc hatására. A tanulmány eredményeit nem publikálták, és a National Cancer Institute később „hiányosnak és érdektelennek” nevezte az eredményeket.

Dr. Charles L. Loprinzi, a Mayo-klinika onkológusa és munkatársai egy randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak elrendezésű klinikai kísérletet folytattak le, hogy megvizsgálják a cápaporc hatását emlő-, valamint vastag- és végbélrákos betegeken.

A toxicitás miatt egy hónap után meglehetősen sokan kiestek a vizsgálatból, és nem volt kimutatható, hogy a cápaporc javította volna az életminőséget vagy a túlélési arányt, sőt, a kezelés következtében egyes életminőségi mutatók még romlottak is .

Science Daily
| cápaporc, rák
2005-05-26 11:16:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop