A rákszűrés új irányelvei

Az Egyesült Államokban az új rákos eseteknek közel a fele olyan típusú, amelyet korai szűréssel meg lehet előzni. Sajnos, sokan úgy érzik, nem érdemes elmenni rákszűrésre, az ember úgyis tehetetlen a rákkal szemben.

rák, szűrés, irányelvek | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy országos felmérés szerint a felnőtt amerikaiak 47 százaléka úgy érzi, nem tehet sokat a rákos megbetegedés ellen, vagy azért, hogy csökkentse a kockázatot. További 43 százalék azért nem megy el szűrővizsgálatra, mert nem tudja, milyen típusú rákszűrés lenne számára fontos. Ezen a téren sokat lehetne tenni az orvos-beteg kommunikáció javításával és a felvilágosítással.

Ezzel a céllal adta ki az American Cancer Society a rákszűréssel kapcsolatos új irányelveit. A digitális mammográfia hasznos lehet, de még sok kutatást igényel. A prosztatarák tekintetében minden 50 feletti férfinak rendelkezésére kellene, hogy álljon a PSA-szűrés lehetősége, ugyanakkor azonban a férfiakat fel kell világosítani a teszt előnyeiről és korlátairól egyaránt. Ami az emlőrákot illeti, hasznos lehet a nők önvizsgálata, de semmiképpen sem helyettesíti a szakembert.

Milyen szűrésen vegyünk részt és mikor?

• Emlőrák. A nők 20-as éveitől kezdve legalább háromévente klinikai vizsgálat szükséges, 40 fölött évente ajánlott a mammográfia. Az önvizsgálat csak ajánlott, nem kötelező. Bármilyen tünetet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.
• Vastag- és végbélrák. 50 éves kor felett 10 évente ajánlatos kolonoszkópiás vizsgálat, vagy más szűrés (báriumbeöntés, székletvizsgálat) gyakrabban.
• Prosztatarák. Az 50 év feletti – és legalább 10 éves várható élettartammal rendelkező – férfiak számára évente hozzáférhetővé kell tenni az ujjal történő tapintásos vizsgálatot és a PSA-szűrést.
• Méhnyakrák. Az első közösülés után 3 évvel vagy a nő 21 éves korától évenként kell Pap-tesztet végeztetni. A három normális eredménnyel rendelkező nőknél 30 éves kor után 2-3 évente elég elvégezni a szűrést. 70 éves kor fölött, ha 10 éve normálisak a leletek, nem szükséges szűrni.
• Endometrium (méhtest) rák. A menopauza idején a nőket fel kell világosítani a méhrák figyelmeztető jeleiről, és javasolni, váratlan vérzés vagy pecsételő vérzés esetén keressék fel orvosukat.

Bizonyos rákfajtáknál nem szükséges külön egyeztetett szűrés. Az orvos a bőrrákot, a szájüregi rákokat vagy a pajzsmirigy rosszindulatú megbetegedését bármikor szűrheti.
| rák, szűrés, irányelvek
2006-02-02 21:27:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop