A stressz és a rák kapcsolata

Ismert tény, hogy a tartós stressz elnyomja az immunrendszer reakcióit, de most kimutatták, hogy egy potenciálisan rákkeltő anyag hatására a stressz fokozza a rák kockázatát is. További bizonyítékok láttak napvilágot a stressz és a betegség kapcsolatáról.

stressz, rák | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Larsen, H.R.
Az Ohio State University kutatócsoportja patkányokat UV-sugárzásnak tett ki, ami jól ismert kockázati tényezője egy bőrráknak, a pikkelysejtes karcinomának. A patkányok felét krónikus stressznek is kitették, azáltal, hogy egy igen kis ketrecbe zárták őket. A stressznek kitett patkányoknál gyorsabban alakult ki a bőrrák, mint azoknál, akiket csak UV-sugárzás ért.

Miután elemezték a vér- és bőrmintákat, a kutatók megállapították, hogy a krónikus stressz elnyomta az immunrendszer egyes összetevőit, köztük a védő hatású T-sejteket és az 1. típusú citokineknek nevezett kémiai közvetítőket is.

Jelentésük szerint az UV-sugárzás és a krónikus stressz együttes hatása fokozza a rák iránti fogékonyságot. Ez azért fontos, mert sok ember van kitéve rendszeresen napfénynek és hosszan tartó stressznek is.
| stressz, rák
2006-02-07 11:45:00


Web Design & Development Prowebshop