Kombinált „bomba” a rákgyógyászatban

A tudósok körében köztudott, hogy egyes vírusok megtámadják a ráksejteket, valamint az is, hogy az immunrendszer gyakran lép akcióba, ha daganatot észlel. A Stanford egyetem kutatói most ennek a két fegyvernek az összekapcsolásával az immunsejtbe rákölő vírust oltottak, és így küldik harcba a betegség ellen.

immunsejt, vírus, rák, vírus | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Korábbi kutatások során már beigazolódott, hogy embereket biztonságosan lehet kezelni akár az immunsejtekkel, akár a vírussal. A kérdés most az, a kettő együtt milyen hatást fejt ki. – A siker esélyei igen jók – mondja Christopher H. Contag mikrobiológus professzor –, de nem tudhatjuk, mi történik az emberek esetében.

Felmerülhetnek problémák, a vaccinia nevű vírus ugyanis – amelyet jelenleg a himlő elleni oltás részeként alkalmaznak – betegséget okozhat, bár a kutatók szerint ez jól gyógyítható. Azt is biztosítani kell, hogy elegendő vírus jusson a beteg szervezetébe ahhoz, hogy elpusztítsa a daganatot.

A kutatók „újszerű és kreatív” eljárásnak tartják a fenti módszert, de hozzáteszik, hogy mindez még csak igen kezdeti stádiumban van. Az eljárást eddig csak petefészekrákos egereken próbálták ki, de a kutatók remélik, hogy az embernél hasonlóképpen fog működni.

| immunsejt, vírus, rák
2006-03-28 21:17:41
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop