A kemoterápia memóriazavart okoz

Amerikai kutatók szerint a kemoterápiás kezelés hosszú távú változásokat okoz az agy emlékezésért felelős területein.

rák, kemoterápia, memóriazavar | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Kaliforniai kutatók 21 olyan nőt vizsgáltak, akik 5-10 évvel korábban rákkal kezeltek. A nőknél ún. pozitron-emissziós vizsgálatot (PET) végeztek, hogy a memóriával kapcsolatos feladatok végzése közben tudják vizsgálni az agyukat.

Összehasonlították a 16 kemoterápiában részesült nő eredményeit azzal az ötével, akiken csak műtétet hajtottak végre, de kemoterápiát nem kaptak. A rövidtávú felidézési tesztnél a kemoterápiás csoportban fokozott véráramlást figyeltek meg a kutatók az agy frontális cortexében, ami a fokozott aktivitásra utal.

A kemoterápiás csoportban alacsonyabb volt az ún. agyi anyagcsere szintje is, ami szintén az agy aktivitásának mérésre szolgál.

Szakemberek szerint a kemoterápiában részesülők legalább egynegyede küzd a figyelemösszpontosítás zavarával vagy az emlékezet romlásával.

Brit pszichológusok szintén megvizsgálták az emlőrák leggyakoribb kezelési módjaiban részesülő nőket, és azt tapasztalták, hogy közülük csak igen kevesen számoltak be gondokról a figyelmükkel vagy a memóriájukkal kapcsolatban.

– Nem szabad pánikba esni – írják a brit kutatók –, mert a jelenleg alkalmazott kezeléseknél az előnyök messze túlszárnyalják az esetleges hátrányokat.

BBC News
| rák, kemoterápia, memóriazavar
2006-10-09 16:12:07

Web Design & Development Prowebshop