Megdőlt egy legenda: a cápaporc-kivonat hatástalan daganatos betegségek ellen

A cápaporcot a rák kezelésére alkalmas szerként hirdetik, azonban egy nagyobb vizsgálat során hatástalannak bizonyult. A készítményt a kemoterápia és sugárkezelés mellett adták nem kissejtes tüdőrákban szenvedő pácienseknek, és nem bizonyult hatékonyabbnak, mint a placebo.

cápaporc, rák | InforMed Hírek5   InforMed | Seprődi, B.
A vizsgálatot az amerikai National Cancer Institute (NCI) is támogatta, eredményeit az American Society of Clinical Oncology (ASCO) 43. éves ülésén ismertették. A kutatók szerint a cápaporc-kivonat egyértelműen hatástalan daganatos betegségekben, és rutinszerű adását nem javasolják.

A kivonattal kapcsolatban ellentmondásosak a tapasztalatok, azonban a betegek között nagy népszerűségnek örvend. A mostani vizsgálat cáfolta az eddigi kedvező híreket.

A vizsgálat a 90-es évek végén kezdődött, amikor a cápaporc-kivonat egyre nagyobb népszerűsége miatt közegészségügyi problémává vált. A cél az volt, hogy egyértelműen kiderüljön, hatásos-e a készítmény. A cápaporc elméletileg úgy fejtené ki hatását, hogy ebben a szövetben található érfejlődést gátló anyagok gátolnák a daganat növekedését. Ugyancsak fontos érvnek számított az is, hogy a cápáknál kifejezetten ritkán fejlődik ki daganat.

A készítményt a gyártó cég ingyen a kutatók rendelkezésére bocsátotta.

A vizsgálatban harmadik stádiumú nem kissejtes tüdőrákban szenvedő 384 páciens vett részt az USA és Kanada 53 központjában. A betegek kemoterpiás bevezető kezelést kaptak, és később a sugárterápia mellett is. Ezen túl a páciensek véletlenszerűen placebót vagy cápaporc-kivonatot kaptak (120 ml, naponta kétszer).

A csaknem 4 éves követési idő során nem volt jelentős különbség a két csoport között az átlagos túlélést illetően (15,6 hónap placebó mellett és 14,4 hónap a készítménnyel).

A kutatók szerint a fenti adatok egyértelműen cáfolják a cápaporc-kivonat daganatellenes hatását, és határozottan megkérdőjelezik az ilyen készítmények árusításának létjogosultságát. Egyáltalán nincsenek olyan adatok, hogy a szer meghosszabbítaná a túlélést, csökkentené a daganat méretét, vagy kedvező hatással lenne a páciensekre.

| cápaporc, rák
2007-06-20 10:15:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop