A rák kockázatát növelő új génvariációkat találtak

A mell-, a prosztata- és a petefészekrák kockázatát növelő számos új génvariációt fedeztek fel egy a maga nemében minden korábbinál nagyobb szabású új tanulmány kutatói, ami új utakat nyithat a rizikócsoportba tartozó páciensek szűréséhez és jobb gyógyszerek kifejlesztéséhez.

rák, daganat, genetika | MTI Hírek10
A 74 frissen felismert génvariációról, amelyek növelhetik a hormonokkal kapcsolatos három ráktípus kialakulását, szerdán számoltak be a tudósok. A tanulmány egy nemzetközi projekt során több mint 200 ezer, felerészben rákbeteg ember DNS-ét elemezte, hogy megtalálják azokat a módosulásokat, amelyek a leggyakoribbak a rákbetegségben szenvedőknél.

Bár minden génvariáció csupán kis mértékben növeli a rák kockázatát, a tudósok számításai szerint a férfiak egy százalékánál, akik sok ilyen génvariációt hordoznak, a prosztatarák kialakulásának kockázata akár ötven százalékkal is megemelkedhet. A sok génvariációt hordozó nőknél a mellrák kockázatának növekedését harminc százalékra tették.

A felfedezések eredményeképpen a szakértők új rákszűrőprogramokat dolgozhatnak ki - mutatott rá Doug Easton rákkutató, a Cambridge-i Egyetem tudósa, a kutatás egyik vezetője. Egyetemi kollégája, Paul Pharoah úgy vélte: öt-tíz éven belül már széles körben elterjedhet az új szűrés.

A tanulmány által ismertetett eredmények Ros Eeles, a brit Rákkutató Intézet szakembere szerint nagyban hozzájárulnak a rákbetegség genetikai alapjainak megismeréséhez. "Először válik lehetővé, hogy azonosítsuk azokat a férfiakat, akiknél életük során magas a kockázata a prosztatarák kialakulásának az öröklött sokszoros kockázatnövelő génvariációk miatt" - hangsúlyozta a tudós.

A prosztatarák esetében a betegség kockázatát növelő 23 génvariációt találtak a kutatók, így már összesen 78 ilyen génvariáció vált ismertté. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy az újonnan azonosított génvariációk közül 16 a betegség agresszívebb típusához kötődik.

A mellrák esetében 49 új génvariánst ismertek fel, ezzel a korábban megismert génvariánsok száma megduplázódott. A petefészekrák kockázatát a kutatás szerint összesen 11 génvariáció emelheti.

A tudósok megállapították, hogy néhány génvariáció több ráktípusnál is előfordult. Ez arra utal, hogy hasonlóan működhetnek, ami fontos lehet új gyógyszerek kifejlesztésénél.

A kutatók ugyanakkor leszögezték: miközben a gének szerepe fontos, a rákhoz vezető összetett faktoroknak csupán az egyik oldalát képviselik. "Az életmód és a környezeti kockázatok a genetikával együtt játszanak szerepet a rák kialakulásában. Nem egyik vagy a másik - mindig mindkettő" - fejtette ki Pharoah.

Az új eredményeket ismertető tanulmány a Nature Genetics, a Nature Communications, a PLOS Genetics, az American Journal of Human Genetics és a Human Molecular Genetics tudományos folyóiratokban jelent meg.
| rák, daganat, genetika
2013-03-28 07:25:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop