A rák nem fog eltűnni

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan távoli jövőben.

rák | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

"Egy nap, nem tudom, hogy ez 2030-ban vagy máskor fog bekövetkezni, a rák nem fog teljesen eltűnni, az immunterápiával azonban ellenőrzés alatt lehet tartani. Lesznek daganatok, de nem fognak növekedni.

Ez rendben van, különösen az idős emberek esetében. Meg lehet tartani az életminőséget" - hangoztatta pénteken a stockholmi Karolinska Intézetben elmondott beszédében a Kiotói Egyetem 76 éves főigazgató-helyettese, aki James P. Allison amerikai kutatóval együtt érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására irányuló tumorterápia kifejlesztéséért.

Kutatásaik során a tudósok arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes legyen megtámadni a rákos sejteket. Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben.

A Nobel-díj december 10-i átadására Stockholmba érkezett Hondzso és James P. Allison több előadást és sajtótájékoztatóit is tart a svéd fővárosban kutatásairól.

Allison a japán tudóshoz hasonlóan annak a véleményének adott hangot, hogy nem valószínű, hogy a rákot ki lehet irtani a következő évtizedekben, de jelentős előrelépések lehetnek a betegség kezelésében.

"Hamarosan közel kerülhetünk néhány ráktípushoz" - hangoztatta az amerikai kutató, emlékeztetve a melanoma kezelésében elért eredményekre. De soha nem lesz a világ mentes a daganatoktól" - tette hozzá.

Az immunterápia magas költségeivel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy "valami történni fog a költségeket illetően. Reménykednünk kell abban, hogy az árak csökkennek köszönhetően a versenynek és a bölcsességnek" - mondta.

A 9 millió svéd koronával (282 millió forint) járó tudományos Nobel-díjakat hétfőn adják át a svéd fővárosban, a díjátadó ünnepséget hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják.
| rák
2018-12-09 10:19:57


Gyógyszert szállító robotok

Apró mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni az erekből, hogy gyógyszert szállítsanak a tumorba vagy k...


Univerzális rákteszt

A Queensland-i Egyetem kutatói tízperces ráktesztet fejlesztettek ki, 90 százalékos bizonyossággal lesz képes kimutatni a rákot a vérből. Eredményeiket a Nature Communic...


A rák nem fog eltűnni

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan tá...


Hondzso Taszuku: a tudomány befektetés a jövőbe

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem professzora, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje kedden annak a reményének adott hangot, hogy hazája a jövőben még többet áldo...


Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtér...