A rák nem szerencse kérdése

Nagyrészt környezeti tényezők számlájára írható a rák egy új kutatás szerint, mely a Nature brit tudományos lapban jelent meg.

rák, daganat, kialakulás, életmód | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Egy idei kutatás eredményei azt mutatták, hogy a rákos esetek kétharmada nem vezethető vissza környezeti és életmódbeli tényezőkre, például a dohányzásra, a megállapítást sokan vitatták. A Nature-ben megjelent tanulmány szerzői többféle megközelítést használva jutottak arra, hogy a rákos megbetegedéseknek csak 10-30 százaléka írható a szervezet működése számlájára.

A rákot a szervezet egy sejtjének "elromlása", kontrollálatlan szaporodása okozza. Ennek oka lehet az, hogy minden egyes sejtosztódásnál mutációk keletkezhetnek. Okozhatja továbbá külső tényező, többek között a dohányzás, az UV-sugárzás és számos, még fel nem fedezett ok is.

A tudományos vita arról folyik, vajon a belső vagy a külső tényezők fontosabbak-e a rák kialakulásában.

A Science tudományos lapban januárban közzétett tanulmány azt taglalta, hogy egyes szövetekben miért fejlődhet ki a rák milliószor nagyobb eséllyel, mint másokban. A New York-i Stony Brook Rákkutató Központ orvosai különböző módszerekkel - számítógépes szimulációval, a populáció adatainak elemzésével és genetikai szempontból vizsgálták a kérdést. Eredményeik következetesen azt mutatták, hogy a kockázat 70-90 százalékban külső tényezők számlájára írható.

A brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) munkatársa szerint az egészséges életmód, a dohányzás kerülése, a megfelelő testsúly megtartása, az alkoholfogyasztás csökkentése ugyan nem véd garantáltan a rák ellen, de látványosan csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: BBC

| rák, daganat, kialakulás, életmód
2015-12-18 23:41:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop