A rákos betegek az igazat akarják hallani

Ha daganatos betegsége lenne, szeretné megtudni, hogy milyen esélyei vannak a túlélésre? Egy 500 résztvevős vizsgálat eredményei szerint egyértelműen igen.

rák, daganat, orvos | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A tüdő-, mell- vagy prosztatarákban szenvedők 95 %-a azt várta el orvosától, hogy őszintén tájékoztassa őt a gyógyulás esélyeiről és arról, hogy körülbelül mennyi ideig fog még élni.

Volt némi eltérés az egyes betegségek között: a tüdőrákosok csoportjában például csak a résztvevők 91 %-a várt el őszinteséget, ez talán azért is lehet, mert a tüdőráknak köztudottan igen rosszak a túlélési esélyei. Prosztataráknál már jobb túlélésre lehet számítani, itt 97 % volt azok aránya, akik kíváncsiak voltak a pontos esélyekre.

A vizsgálat ezen túlmenően arról is tájékoztat, hogy egyre több olyan beteg van, aki közvetlenséget vár el az orvosától. A megkérdezettek közel háromnegyede jobban szeretné, ha orvosa a keresztnevén szólítaná, 79 % elnézné, ha orvosa nem venne föl fehér köpenyt, és 70 % az inget és a nyakkendőt sem tartja feltétlenül szükségesnek.

A válaszadók 84 %-a igényelte, hogy az orvosa részletesen magyarázza el a kezelési tervet, és 95 %-a szerette volna, ha orvosa közérthető szavakat használna. A szerzők szerint ezek az eredmények a régi, bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolat iránti igényt tükrözik.

„Nagyobb figyelmet kellene fordítani ezekre az elvárásokra” – fogalmazott Ajay Bhatnagar, a kutatás szervezője. És ha mégsem sikerül? Akkor a páciensnek magának kell kezébe venni a dolgok irányítását. Megkérni az orvost, hogy lassan magyarázza el a dolgokat. Szükség esetén megszakítani, kérdezni.

WebMD, kép: sxc.hu
| rák, daganat, orvos
2009-11-12 12:06:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop