Hirdetés

A széklet DNS-vizsgálatával több szerv rákja is kimutatható

Amerikai kutatók egy olyan módszert fejlesztettek ki, ami nem csupán a vastag- és végbél, de az ennél magasabban fekvő szervek (hasnyálmirigy, gyomor, epe, nyelőcső) daganatait is ki tudja mutatni.

gyomor- bélrendszer, rák |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

Az emésztőrendszer rosszindulatú daganatai az összes rákos halálozás körülbelül egynegyedéért felelősek. Korai észleléssel igen jó gyógyulási hajlam érhető el, azonban jelenleg csak a vastagbélrákot szűrik széles körben. A szűrés kapcsán legtöbben a vastagbéltükrözésre asszociálnak, bár a szerzők már korábban kimutatták, hogy a széklet DNS-vizsgálatával sikeresen kiszűrhetők a korai rákos esetek és a rákos átalakulásra hajlamos polipok is. A kutatók most azt vizsgálták, hogy a módszer alkalmas-e az emésztőrendszer egyéb szerveiben kialakuló daganat detektálására.

A szerzők hetven páciens esetét vizsgálták meg, akiknél a gyomor- bélrendszer különböző szerveinek (vastagbél, torok, nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, epevezeték, epehólyag, vékonybél) rákos megbetegedése állt fenn. Arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e génmutáció a székletmintákban, a daganatok felszínéről leváló sejtekben. Ugyancsak megvizsgálták hetven egészséges egyén székletét. A teszt a betegek 70 %-ánál bizonyult pozitívnak, de negatív volt, minden egészséges páciensnél, vagyis a módszer hatékonynak bizonyult.

A teszt a nyelőcsőrákok 65 %-át, a hasnyálmirigyrákok 62 %-át, az eperendszer rákjainak 75 %-át mutatta ki. 100 %-os hatékonysággal jelzett a gyomor- és vastagbélrákok esetében. A teszt egyformán hatékonyan teljesített a különböző stádiumok esetén, vagyis a korai rákot is ugyanolyan hatékonysággal mutatta ki.

A felfedezés azért is izgalmas, mert forradalmasíthatja a rákszűrés szemléletét. Eddig a szűrővizsgálatok egyszerre csak egyetlen szerv daganatát mutatták ki. A széklet DNS vizsgálatával azonban több szerv vizsgálata érhető el egyidejűleg, és olyan szervekre is kiterjed az elemzés, amit eddig nem tudtunk szűrni.

A szerzők abban bíznak, hogy a módszer továbbfejlesztése kapcsán jelentősen nő a módszer pontossága, gyorsasága, egyszerűsége, és csökken az ára. Talán arra is van esély, hogy a teszt meghatározza a daganat helyét is, így a kivizsgálás során elkerülhetővé válnak a felesleges vizsgálatok.

gyomor- bélrendszer, rák

2009-06-15 09:55:48

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop