Hirdetés

A zöldteát ivók körében kisebb a rák kockázata

Több tízezer kínai nőt követtek nyomon több mint egy évtizedig kanadai kutatók, akik kimutatták, hogy a zöldteát rendszeresen fogyasztók között kisebb volt a bél-, a gyomor- és a torokrák kockázata.

zöld tea, rák, megelőzés |

InforMed Hírek10   InforMed | MTI

A nashville-i Vanderbilt Egyetem orvosi karának kutatói 69 ezer kínai nőt vontak be 11 évig tartó követéses vizsgálatukba, amelynek eredményét az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban tették közzé. E szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább háromszor ittak zöldteát, 14 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki emésztőrendszeri rák a követés alatt.

Korábbi tanulmányok eltérő eredményre jutottak azzal kapcsolatban, hogy az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó zöldtea fogyasztása csökkenti-e a rák kifejlődésének kockázatát.

Wei Zheng epidemiológus, a mostani tanulmány vezetője úgy véli, hogy nagyméretű követéses vizsgálatuk egyértelmű összefüggést mutatott a zöldtea rendszeres fogyasztása és a vastagbél-, gyomor-, valamint nyelőcsőrák kisebb kockázata között.

A kutatók adatokat gyűjtöttek a résztvevők étrendjéről, szokásairól, arról, hogy dohányoztak-e, mennyi alkoholt fogyasztottak, mennyit mozogtak, mekkora volt testsúlyuk és milyen betegségeik voltak. Eredményükre mindezen tényezőket figyelembe véve jutottak.
zöld tea, rák, megelőzés

2012-10-24 21:55:48

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop