Áttétképződést segítő élelmiszerek

A spárgában, a szárnyasokban és más élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása megnehezítette az áttétek képződését. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet cambridge-i munkatársai a mellrák egy agresszív formáját vizsgálták egereken. Eredményeikről a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban számoltak be.

aszparagin, daganat, élelmiszer, áttét képződés, rák | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Amikor az egerek alacsony aszparagin tartalmú étrendet kaptak, vagy gyógyszerekkel blokkolták az aminosavat, akkor a daganat áttétképződése csökkent.

Az aszparagint a szervezet is képes előállítani, de sok megtalálható a nevét adó spárgában, a burgonyában, a hüvelyesekben, a dióban, a szójában és a teljes kiőrlésű lisztben, valamint a tejtermékekben, a húsban és a tojásban.

A Glasgow-i Egyetem szakemberei 2017-ben kimutatták, hogy a szerin és a glicin aminosavak kiiktatása lassította a limfóma és a bélrák terjedését.

A páciensek étrendjének megváltoztatásával, vagy olyan gyógyszerek használatával, amelyek gátolják, hogy a ráksejtek hozzáférjenek ezekhez a tápanyagokhoz, remélhetőleg a jövőben fejleszteni lehet a terápiákat.

Egy primer, vagyis elsődleges daganat ritkán halálos kimenetelű. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága azonban, hogy a növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér- és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi részeibe sodródnak, és áttéteket képeznek.

A kutatók szerint az aszparaginnak a rák terjedésében van fontos szerepe. A spárga és egyéb aszparagin tartalmú élelmiszerek kedvelőinek megnyugtatására azonban elmondták, hogy eredményeiket még emberek bevonásával végzett tanulmányokkal is alá kell támasztani, illetve az aszparagint amúgy is nehezen lehetne kiiktatni az étrendből.

A tudósok szerint hosszú távon az lehet a megoldás, hogy a páciensek tápanyagokban gazdag, de aszparagintól mentes speciális italokat kapnak.

| élelmiszer, aszparagin, áttét képződés, rák, daganat
2018-02-11 22:43:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop