Hirdetés

Gyógyszert szállító robotok

Apró mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni az erekből, hogy gyógyszert szállítsanak a tumorba vagy környékére.

rák, nano, mágnes |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.


A Science Advances című tudományos lapban bemutatott tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a baktériumok által inspirált robotok átlépik az erek falát, amely a hatóanyagok nanorészecskéi számára az elsődleges akadályt jelenti.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói által tervezett robot mérete csaknem akkora, mint egyetlen sejté. Egy apró csavarvonalból áll, amely ahhoz az ostorhoz hasonlít, melyet sok baktérium a mozgáshoz használ.

A robotok 3D-nyomtatással készültek és a mágnesesség érdekében nikkel borítja őket. A tudósok létrehoztak egy mikrofluidikus rendszert, amely a tumorokat körülvevő ereket utánozza. A gél borítású csatorna 50-200 mikronnyi széles és lyukak vannak rajta, így a tumorok közelében lévő szakadt ereket szimulálja.

Mágneses mező hatására az apró csavar forogni kezd és átúszik a csatornán, 200 nanométernyi polimerrészecskéket tolva a modellszövetbe. A részecskék kétszer mélyebbre hatoltak be a szövetbe, mint a mágneses robot nélkül.

rák, nano, mágnes

2019-04-30 17:25:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop