Hondzso Taszuku: a tudomány befektetés a jövőbe

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem professzora, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje kedden annak a reményének adott hangot, hogy hazája a jövőben még többet áldoz a tudományos kutatásokra, mivel "a tudomány a jövőbe való befektetés".

tudomány, kutatás | MTI Hírek13
"Képes voltam bebizonyítani, hogy nem ritka az alapkutatások esetében, hogy gyakorlati alkalmazássá válnak" - hangsúlyozta Hondzso az egyetemen kedden tartott sajtótájékoztatón.

A Kiotói Egyetem 76 éves főigazgató-helyettese James P. Allison amerikai kutatóval együtt a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására irányuló tumorterápia kifejlesztésével érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést.

Kutatásaik során a tudósok arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes legyen megtámadni a rákos sejteket. Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben.

Hondzso élettani kutatásait az "ember alapjai" megértésének nevezte, és felszólította hazáját, hogy biztosítson "rendszeres és hosszú távú támogatást a kutatóknak, hogy egy olyan országgá váljék, ahol az fiatalok boldogan áldozzák életüket tudományos kutatásoknak".

"Ha hátradőlök és elgondolkodom, megállapíthatom, hogy áldott életem volt. Annyira teljes, hogy azt kívánom, bárcsak újraélhetném az egészet" - hangsúlyozta Hondzso, megköszönve családjának, hogy hagyta, hogy tudományos kutatásaira összpontosíthasson.

Hondzso Taszuku az Egyesült Államokban tanult az 1970-es években, de néhány év után úgy döntött, hogy visszatér Japánba, és otthon folytatja kutatásai, mert azt akarta, hogy gyermekei japán oktatásban részesüljenek.

A Hondzso és kutatócsoportja által felfedezett "programozott halál 1" (PD-1) nevű fehérje elvezetett később az Opdivo gyógyszer kifejlesztéséhez, amely a rák különböző fajtáiban - tüdőrák, melanoma - szenvedők esetében megerősíti az immunrendszert a daganat elleni harcban.
| tudomány, kutatás
2018-10-03 10:37:39


Gyógyszert szállító robotok

Apró mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni az erekből, hogy gyógyszert szállítsanak a tumorba vagy k...


Univerzális rákteszt

A Queensland-i Egyetem kutatói tízperces ráktesztet fejlesztettek ki, 90 százalékos bizonyossággal lesz képes kimutatni a rákot a vérből. Eredményeiket a Nature Communic...


A rák nem fog eltűnni

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan tá...


Hondzso Taszuku: a tudomány befektetés a jövőbe

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem professzora, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje kedden annak a reményének adott hangot, hogy hazája a jövőben még többet áldo...


Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtér...