Hirdetés

Régi-új rákgyógyszer

Már létező gyógyszerek kombinációja hatásosan zsugorítja a daganatsejteket a Chem című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A Texas University (Austin, Texas) és a Koreai Egyetem kutatói szerint minden rákfajtában hatásos.

rák, kombinált gyógyszer, kemoterápia |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K


A kombinációs terápia hatására felére zsugorodtak a daganatok egerekben, összehasonlítva azokkal a kísérleti egerekkel, melyeket ugyanazokkal a gyógyszereket, de külön-külön adva kezeltek.

Sok nagyon hatékony rákellenes gyógyszer nem marad hosszú távon hatásos, mert a legtöbb tumor idővel ellenállóvá válik a sejtek gyors mutációja miatt.

Az új kombináció doxorubicinből (DOX), egy évtizedek óta használt kemoterápiás szerből és diklórecetsavból (DCA) áll, amely anaerobbá alakítja a sejt anyagcseréjét, így a tumor "megfullad".

A kutatók szerint a rosszindulatú daganatok korai szakaszban nehezebben jutnak oxigénhez, ekkor kevésbé hatásos anaerob anyagcserét folytatnak, amely nem igényel oxigént és érzékeny a kemoterápiára.

Amikor a daganatok anyagcseréjüket aerobra váltják, gyakran ellenállóvá lesznek a gyógyszerekkel szemben, ekkor játszhat szerepet a DCA. A hatékonyság kulcsa tehát a két aktív elem kombinálása egyetlen molekulában.

Az egereknek, amelyeknek kombinált gyógyszert adtak, két hónap után 75 százalékkal kisebb lett a tumora a nem kezelt egerekhez képest, és fele akkora azokhoz képest, melyek a gyógyszereket külön-külön kapták.

Az egereknek már gyógyszer rezisztens daganatuk volt, mely már ellenálló volt a doxorubicinnel szemben, a kombinált kísérleti szer azonban mégis hatásos volt..

rák, kombinált gyógyszer, kemoterápia

2018-08-26 17:43:04

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop