Régi-új rákgyógyszer

Már létező gyógyszerek kombinációja hatásosan zsugorítja a daganatsejteket a Chem című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A Texas University (Austin, Texas) és a Koreai Egyetem kutatói szerint minden rákfajtában hatásos.

rák, kombinált gyógyszer, kemoterápia | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K

A kombinációs terápia hatására felére zsugorodtak a daganatok egerekben, összehasonlítva azokkal a kísérleti egerekkel, melyeket ugyanazokkal a gyógyszereket, de külön-külön adva kezeltek.

Sok nagyon hatékony rákellenes gyógyszer nem marad hosszú távon hatásos, mert a legtöbb tumor idővel ellenállóvá válik a sejtek gyors mutációja miatt.

Az új kombináció doxorubicinből (DOX), egy évtizedek óta használt kemoterápiás szerből és diklórecetsavból (DCA) áll, amely anaerobbá alakítja a sejt anyagcseréjét, így a tumor "megfullad".

A kutatók szerint a rosszindulatú daganatok korai szakaszban nehezebben jutnak oxigénhez, ekkor kevésbé hatásos anaerob anyagcserét folytatnak, amely nem igényel oxigént és érzékeny a kemoterápiára.

Amikor a daganatok anyagcseréjüket aerobra váltják, gyakran ellenállóvá lesznek a gyógyszerekkel szemben, ekkor játszhat szerepet a DCA. A hatékonyság kulcsa tehát a két aktív elem kombinálása egyetlen molekulában.

Az egereknek, amelyeknek kombinált gyógyszert adtak, két hónap után 75 százalékkal kisebb lett a tumora a nem kezelt egerekhez képest, és fele akkora azokhoz képest, melyek a gyógyszereket külön-külön kapták.

Az egereknek már gyógyszer rezisztens daganatuk volt, mely már ellenálló volt a doxorubicinnel szemben, a kombinált kísérleti szer azonban mégis hatásos volt..

| rák, kombinált gyógyszer, kemoterápia
2018-08-26 17:43:04


Gyógyszert szállító robotok

Apró mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni az erekből, hogy gyógyszert szállítsanak a tumorba vagy k...


Univerzális rákteszt

A Queensland-i Egyetem kutatói tízperces ráktesztet fejlesztettek ki, 90 százalékos bizonyossággal lesz képes kimutatni a rákot a vérből. Eredményeiket a Nature Communic...


A rák nem fog eltűnni

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan tá...


Hondzso Taszuku: a tudomány befektetés a jövőbe

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem professzora, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje kedden annak a reményének adott hangot, hogy hazája a jövőben még többet áldo...


Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtér...