Rontják a kiegészítő terápiák a túlélés esélyeit

Azok a rákbetegek, akik kiegészítő terápiákhoz folyamodnak, gyakrabban nem fogadják el az orvosi kezelést és ezzel kockáztatják a túlélés esélyeit – állapították meg a Yale Egyetem Orvostudományi karának kutatói. Tanulmányuk a JAMA Oncology című szakfolyóiratban jelent meg.

rák, daganat, túlélési esély, kiegészítő terápia | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

A kutatók 1290 amerikai rákbeteg adatainak elemzésével azt találták, hogy akik kiegészítő terápiákat - speciális diétát, vitaminkúrát, akupunktúrát, jógát - használnak, gyakrabban utasítják el az életmentő műtétet vagy kemoterápiát.

A tanulmány szerzői 258 olyan páciens adatait vizsgálták, akik legalább egy hagyományos kezelés mellett kiegészítő terápiákat is igénybe vettek. Az adatokat összevetették 1032 olyan betegével, akik csak onkológiai kezelést kaptak.

Azt találták, hogy a kiegészítő kezeléseket kapott betegek közül kevesebben - 82,2 százalék - érik meg a terápia kezdetétől számított ötödik évet, mint a csak onkológiai kezeléstben részesült páciensek (86,6 százalék).

A kezelés kezdetétől számított kilenc éven belül a kiegészítő terápiát használó betegek körében a halálozás kétszerese volt a másik csoporttal összehasonlítva, mert mivel elutasították vagy halogatták az onkológiai kezelést.

Az első csoport 34 százaléka utasította el a kemoterápiát, a második csoport 3,2 százalékban, a sugárterápiát elutasítók aránya 53 százalék volt az első csoportban, 2,3 százalék a másodikban, a műtétet 7 százalék nem kérte az első csoportban, 0,1 százalék a másodikban.

Az első csoportban több volta a nő, a fiatalabb, tehetősebb és egészségesebb páciens.

A kutatók szerint a túlélési arány azzal függött össze, hogy a kiegészítő kezeléseket használók elutasították vagy halogatták az onkológiai beavatkozásokat, de az is lehetséges, hogy egyes alternatív módszerek kedvezőtlenül befolyásolják az orvosi kezelést.

Arról nem voltak adatok, milyen kiegészítő kezeléseket vettek igénybe a vizsgálat alanyai, de valószínűnek tartják, hogy inkább vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkről volt szó, mint masszázsról vagy jógáról.

Bár sok beteg hisz abban, hogy ezek a tudományos bizonyítékokat nélkülöző kiegészítő kezelések javítják a túlélési esélyeket, de ezt semmi nem támasztja alá" – mondta az egyik kutató.

| rák, daganat, túlélési esély, kiegészítő terápia
2018-07-24 18:08:30


Gyógyszert szállító robotok

Apró mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni az erekből, hogy gyógyszert szállítsanak a tumorba vagy k...


Univerzális rákteszt

A Queensland-i Egyetem kutatói tízperces ráktesztet fejlesztettek ki, 90 százalékos bizonyossággal lesz képes kimutatni a rákot a vérből. Eredményeiket a Nature Communic...


A rák nem fog eltűnni

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan tá...


Hondzso Taszuku: a tudomány befektetés a jövőbe

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem professzora, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje kedden annak a reményének adott hangot, hogy hazája a jövőben még többet áldo...


Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtér...