Hirdetés

Új fogalom: a biosebészet

A legtöbb orvos és rákos beteg nem tartja kifejezetten jó ötletnek, ha élő baktériumokat injekcióznak egy daganatba. Ez a lényege azonban annak a „bakteriológiai biosebészet”-nek nevezett eljárásnak, melyet amerikai kutatók egy 19. századi orvostól lestek el, és most meglehetős sikerrel próbáltak ki állatkísérletben. A Science Translational Medicine (2014; 6: 249ra111) folyóiratban be is számoltak első gyógyítási kísérletükről egy rákos beteg nőnél, akinek csontáttétei voltak.

rák, baktérium toxin, Clostridium novyi, immunterápia, biosebészet |

InforMed Hírek12   InforMed | Sarkady, L.


Egy rákos beteg esete, akinél orbánc után a daganat visszafejlődött, lelkesítette fel az USA-beli dr. William Bradley Coleyt 1891-ben arra, hogy orbánc kórokozójával, a Streptococcus pyogenes-sel kezelje rákos betegeit. Miután az első két beteg meghalt, Coley átváltott az elölt baktériumokból készített oldatra, mellyel már valamivel jobb hatást ért el.

Ez a terápia kereskedelmi siker lett. Coley toxinját különféle formákban az USA-ban még 1950-ben is gyártották. Csak ezután merült feledésbe, kivéve a természetgyógyászok körét, akik Coleyt a „rák immunterápiája” megalapítójának tekintették, és a toxint ezoterikusnak sorolták be.

Csupán több mint egy évtizeddel ezelőtt elevenítette fel a rákkutató Bert Vogelstein (John Hopkins University, Baltimore, USA) az ötletet. Vogelstein vezette be elsőként a melanomáknál az interleukin-2 terápiát. Manapság ezt tekintik az első modern rákellenes immunterápiának: ugyanis az interleukin-2 Zytokin infúzió hívja fel a szervezet T-sejtjeinek figyelmét a rákra. Egyre több gyógyszer van forgalomban, melyek az immunrendszer daganatellenes támadását felerősítik. Egyik jó példa a 2011-ben bevezetett hatóanyag, az ipilimumab, amelyet sikerrel alkalmaznak a melanomák ellen. Vogelstein a Clostridium novyi baktériummal kísérletezett, ami a botulizmus kórokozójának egyik közeli rokona, amely csak oxigénhiány esetén tud szaporodni. Vogelsteinnek az volt az elképzelése, hogy a Clostridium novyi-val elpusztítható a daganatok anaerob centruma, az oxigén az emberi test egyéb helyein pedig megakadályozza, hogy a baktérium fertőzés súlyos mellékhatásokat váltson ki.

A terápiát ma már a BioMed Valley Discoveries Inc. cég (Kansas City, Missouri, USA) továbbfejlesztette. Ott egy kutatócsoport kísérletezik Saurabh Saha vezetése alatt a C. novyi-NT-vel, a baktérium legyengített változatával, mely nem képez toxinokat. Ez a tény tovább javítja az elviselhetőséget, mivel egyébként a daganatból diffúzió útján toxinok kerülhetnek a keringésbe.

Először a kutatók, mint Coley egy évszázaddal korábban, i.v. adták be a spórákat. Közben kialakult, hogy a C. novyi-NT-t inkább közvetlenül a daganatba juttassák be.

Az új gyógyeljárásokat először állatkísérletben kell megvizsgálni. Az első kísérleteket patkányokon végezték, melyeknél a spóra injekciók megkisebbítették az agydaganatokat és meghosszabbították az állatok túlélési idejét. A következőkben kutyákat választottak, melyeknél az emberhez hasonlóan, a rák spontán is kialakul, míg a patkányok daganatait művileg kell létrehozni.

A kutatók 16 kutya daganatába oltották be a baktériumokat. Hat állatnál a daganat visszafejlődött, sőt háromnál a daganatok teljesen eltűntek. Ez bátorította kísérletezőket egy 1-es fázisú humán tanulmány megkezdésére. Az első beteg egy 53 éves asszony volt, akinél rosszindulatú sámlizom daganat állt fenn. Nála a rák már többszörös kemo- és radioterápia ellenére a májban, a tüdőben, a hasban, a felkarban és a vállban adott áttétet.

10.000 spórát jutattak be a vállban lévő metasztázisba. És noha az adag százszor kisebb volt, mint a kutyáknál, a közlemény szerint az áttét visszafejlődött, CT-vel bizonyítva. MR-rel pedig, hetekkel később, megerősítették, hogy a tumor jelentős része eltűnt, közölte Saha. Azt sejti, hogy a hatás nem csak egyedül a baktériumnak köszönhető, az immunrendszer reakciója is szerepet játszhatott. Párhuzamot vont az ipilimumabhoz hasonló antitestekkel, melyek az immunrendszer fékjeit oldják. A lehetőséghez képest a két terápiás eljárás egymással kombinálható.

A kérdés eldöntése, hogy a tanulmány meghozta-e a végleges igazolást a „bakteriológiai biosebészet” számára, a további eredményektől függ. Amint a team a clinicaltrials.gov honlapon egy újabb tanulmányban bejelentette, ebben már 18 beteg vesz részt (NCT01924689).

rák, baktérium toxin, Clostridium novyi, immunterápia, biosebészet

2014-08-28 21:29:17

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop