A fogak alattomos ellenségei

Tudjuk, hogy a cukros üdítők nem tesznek jót a fogainknak, és azt is, hogy a vörösbor, a tea és a kávé is elszínezheti a fogakat. Sajnos azonban sok veszély leselkedik még szép mosolyunkra.

fog, sav, fogszuvasodás, fogápolás | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Fehérbor

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a vörösbortól színeződnek el a fogak, hanem savtartalmánál fogva a fehértől is. Minél szárazabb a bor, annál savasabb. Ha a sav szétmarta a fogzománcot, az alatta levő sötétebb réteg, a dentin kilátszik, ettől sárgásak a fogak.

A megoldás: Mértékkel fogyasztva a fehérbor nem árt, de még jobb, ha utána vízzel kiöblítjük a szánkat. Az ízesebb megoldás: rágcsáljunk el egy kis sajtot, a kalcium közömbösíti a savat.

Jégkocka, jégkása

Ha valaki szereti ropogtatni a jeget, ne csodálkozzék, ha tönkremegy a fogzománca. Ez ugyanolyan mechanikai hatás, mint ha a fogunkat csikorgatjuk. Az állandó koptatástól a fogak rövidebbek lesznek, de a már sérült, tömött fog akár el is repedhet.

A megoldás: A jégkása ropogtatása nem olyan szokás, amiről ne lehetne lemondani. Ha súlyos a fogsérülés, kerámia pótlást kell felrakni, esetleg koronát.

Citrom

Ha egy stampedli tömény után vagy csak azért, mert szeretjük, citromot nyalogatunk, tudnunk kell, hogy a citrom savtartalma kikezdi a fogak zománcát. Idővel a fog nagyon érzékeny lehet, és elszíneződésre, kopásra, törésre hajlamos.

A megoldás: egy hajszálvékony kerámia héj, amellyel a letöredezett, lepattant frontfogak korrigálhatók. Súlyosabb esetben koronát kell felrakni.

Sportitalok

A sportitalok igen savasak, és fogyasztásuk fogromláshoz vezethet. Egyre többen isszák a sportitalokat, így egyre többen jelennek meg a fogorvosi rendelőkben is sav okozta fogromlással.

A megoldás: A legegyszerűbb, ha vizet iszunk, vagy a sportitalt vízzel hígítjuk.

Nyelvpiercing

Lehet, hogy divat, de a szakemberek szerint a szájunkat nem arra találták ki, hogy evés közben egy fémgolyóval is megbirkózzék. Az elülső fogak előbb-utóbb ütköznek a golyóval, és letörhetnek. Beszéd közben pedig még vigyázni sem lehet tudatosan arra, hogy a piercing ne érintkezzék a fogakkal.

A megoldás: ha lepattant egy kis darab a fogból, azt ragasztással ki lehet javítani, súlyosabb károsodásokat azonban csak koronával lehet eltüntetni. Sajnos a legtöbbször csak azok vetetik ki a piercinget, akiknek már letörött tőle a foga.

Tovább

| fog, sav, fogszuvasodás, fogápolás
2017-10-18 22:05:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop