A fogak alattomos ellenségei - II.

A fogak alattomos ellenségei című cikk folytatása.


Uszoda

Az úszás igen egészséges, de aki sokat jár uszodába, esetleg a foga látja kárát. Az ok a medence vizét tisztán tartó vegyszerek helytelen alkalmazása, illetve a túlzott savasság.

Kérdezzünk rá az uszodában, ellenőrzik-e a víz savasságát. Különösen vigyázzunk, ha külföldön vagy ismeretlen helyen vagyunk. Saját medencénk vizét, ha van, folyamatosan teszteljük.

Rossz harapás

Ha valakinek rossz a harapása, rossz a foga is. Ha minden rendben van, a fogak tökéletesen illeszkednek egymásra rágás, harapás, sőt, még nyelés közben is. Ha az állkapocs-ízülettel valami gond van, vagy ha túl kötöttek az izmok, a fogak egymásnak ütköznek. Jellemző olyan idősebbekre is, akiknek fiatal korában a fogszabályozás miatt több fogát is kihúzták.

A megoldás: Mivel ez a kopás az évek során, lassan megy végbe, sokan nem is veszik rögtön észre. Kérjük meg a fogorvost, hogy ellenőrizze a harapásunkat, és ha szükséges, korrigálja.

Vényre kapható gyógyszerek

A szájüreg és a fogak egészsége szempontjából fontos, hogy bőségesen legyen antitestekben gazdag nyálunk. Egyes gyógyszerek azonban sajnos szájszárazságot okoznak, például az antidepresszánsok és bizonyos magas vérnyomás elleni szerek. Gyakori mellékhatás a nyál mennyiségének csökkenése, ami általában C-alakú szuvasodást okoz a fogíny vonalában.

A megoldás: Beszéljük meg orvosunkkal a gyógyszerek mellékhatását, és ha kiszárad a szájunk, legyen mindig nálunk víz a nyál pótlására. Előfordul, hogy fluorpótlás is szükséges.

Savas reflux

A reflux-betegségben (GERD) szenvedőknél a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, a szájüregbe is, és a hátsó fogakat károsítja. A kémiai erózió hasonlatos ahhoz, mint amikor citromot nyalogatunk.

A megoldás: Ha elég korán kiderül a szuvasodás, és mivel a hátsó fogakról van szó, a fogtömés elegendő, ha a károsodás súlyosabb, korona a megoldás.

Bulimia

A bulimia azáltal károsítja a fogakat, hogy a hányás során sav kerül a szájüregbe. Azért veszélyes, mert lassan alakul ki, és csak akkor veszik észre, amikor már sérült a fogzománc.

A megoldás: A fiatalokkal el kell beszélgetni a tüneteikről, sokan meg vannak lepve, hogy a bulimia fogaik romlásához vezet. Mivel a fogak mindkét oldala érintett, a fog élpótlása már többnyire nem megoldás, csak a korona.

| fog, sav, fogszuvasodás, fogápolás
2017-10-18 22:05:14
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop