A nőknek speciális szájápolásra van szükségük

Pusztán női mivoltuk miatt a nőknek különleges szájápolásra van szükségük. A nők szájüregének egészségét az életük folyamán bekövetkező hormonális változások is befolyásolják. A pubertással, terhességgel, menopauzával és az orális fogamzásgátlókkal összefüggő hormonális ingadozások miatt a nők fogékonyabbak a különböző fogínybetegségek iránt.

A fogíny irritációja, vérzése és fokozott érzékenysége figyelmeztető jelei a nők számára az ínygyulladásnak és/vagy más szájüregi betegségnek, arra int, hogy keressék fel fogorvosukat.

A pubertáskorban a változó hormonszintek változásokat hozhatnak létre az íny ereiben, ezért ezek a területek érzékenyebbek lesznek a szájban található és ínygyulladást okozó mikroorganizmusokra.

A nőknél a tizen- és huszonéves korban az is veszélyezteti a szájüreget, hogy sokan étkezési rendellenesség miatt, vagy azért, hogy fogyjanak, szándékosan hánytatják magukat. Az önhánytatás ismételten kiteszi a fogakat az ártalmas gyomortartalomnak.

A terhesség alatt is megnő az ínygyulladás veszélye, szintén a hormonszint megváltozása miatt. A problémák megelőzése érdekében a nőknek terhesség alatt fokozottan kell ügyelniük szájuk és fogaik ápolására. Rendszeresen kell fogorvoshoz járniuk, az esetleges fogászati beavatkozásra a legalkalmasabb időszak a terhesség második harmada.

Komoly szájüregi és fogászati problémáik lehetnek a középkorú nőknek is. A menopauza idején sokan éreznek szájszárazságot vagy égő érzést. Egyéb problémák a menopauza alatt a vérző fogíny, és a kevesebb nyáltermelés. A fehér nők egyharmadát 60 éves koruk körül érintő csontritkulás az állkapocs csontjait is gyengítheti. A súlyos csontveszteség hathat az állkapocsnak épp a fogakat tartó részére is, így szükségtelen fogvesztés léphet fel. Óvatosaknak kell lenniük a posztmenopauza korában levő nőknek is, szervezetükben olyan változások léphetnek fel, amelyek káros hatással lehetnek szájüregük finom szöveteire.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Száj betegségek, Száj betegség, Száj megbetegedés, Szájüregi tünetek, Szájüregi tünet, Szájüreg tünet, Száj tünet, terhesség, nők, szájápolás, szájüreg, hormon, fog
2002-08-01 00:12:13
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop