Félelem nélkül

Az első maradandó fogak előtörésekor alkalmazható a barázdazárás, az eljárást tehát úgy hat-éves kor tájékán célszerű elvégezni. Az időpont azért is fontos, mert a beavatkozás, bár egyáltalán nem fájdalmas, mégis időigényes és együttműködést is igényel a gyermek részéről. Erre az iskoláskorú gyermek nagy valószínűséggel már alkalmas.

-A kezelés lényege, hogy a fogat izoláljuk a környezetétől a felszínéhez kötődő speciális anyagokkal -mondja Bakk Ildikó fogorvos. -A fog rágófelszínén lévő barázdákat és gödröcskéket zárjuk le. Ez az őrlőfogak esetében azért fontos, mert ezek a legveszélyeztetettebbek, ezek szuvasodnak a legkorábban. A tapasztalataim szerint szinte nincs ember, akinek ne lenne tömve, gyökérkezelve, illetve kihúzva valamelyik maradandó foga.

A barázdazáró anyag természetesen színtelen vagy fehéres színű, tehát esztétikailag sem bántó. A barázdazárók használatával akár két-három évvel is sikerülhet későbbre kitolni a maradandó fogszuvasodását, az idősebb gyermekeknek tehát már jóval könnyebb hatályos tömést készíteni, sőt a processzust is jobban tűrik.

A zárásnak kedvező pszichés hatása is van, hiszen nem fáj, s ezért nem lesz kellemetlen élmény a fogorvossal való találkozás. A későbbi ellenőrzések során harmonikusabb orvos-beteg kapcsolat alakulhat ki és a kisgyermekből olyan felnőtt válik, aki nem fél a fogorvostól.

| barázdazárás, Fog betegségek, Fog betegség, Fogak betegségei, Fog megbetegedés, Fogak megbetegedései, fogszúvasodás
2002-08-02 16:30:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop