Fogas kérdések

A magyar népesség fogápolási, valamint szájhigiénés kultúrája és ebből adódóan fogainakegészségi állapota még mindig messze az európai és amerikai átlag alatt van. Dr. Bálint Géza javaslatai alapján a megfelelő szájhigiéné legalapvetőbb eleme a napi minimum kétszeri, ­ reggel és este, ­ alapos (legalább 3-4 perc!) fogmosás.

Száj betegségek, Száj betegség, Száj megbetegedés, fogmosás, fogselyem, szájhigiéné | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Keller, J.

Aki teheti, napközben, étkezések után is mosson fogat, de ha ez nem áll módjában, egyszerűen rágjon cukormentes rágógumit, melynek mechanikus tisztító hatása orvosilag is elismert. A fogkefe mellett ajánlott a fogselyem rendszeres használata is, hiszen fogaink egymás felé néző oldalait a fogkefe sörtéi nem érik el. A rések közé szoruló ételmaradék és az így felgyülemlő lepedék, csakúgy, mint a fogmosás hiánya, előbb-utóbb fogszuvasodáshoz vezet.

Sokan nem is gondolnák, hogy a megfelelő szájhigiéné fontos részét képezi a rendszeres ­ minimum féléves ­ fogászati kontroll. Részben a fogászat mostoha körülményeiből, részben a fogászati kultúra hiányából adódóan, legtöbben akkor fordulunk fogorvoshoz, amikor már megtörtént a baj. Pedig a rendszeres fogászati ellenőrzés számtalan későbbi kellemetlenségtől óvhat meg minket. A fogágybetegségek, mint például a fogínysorvadás, ­ illetve ­ gyulladás, kialakulása szinte mindig az elégtelen fogmosás és a fogselyem mellőzésének következménye.

Az el nem távolított, lerakódott lepedék, mely először puha, ragacsos, baktériumokkal teli, filmszerű réteg csupán, előbb-utóbb fogkővé keményedik. A fogkővel szemben már nem használ a fogmosás vagy a fogselyem, azt csak a fogorvos tudja eltávolítani. Az ajánlottan 3-12 havonta végzett fogtisztítással megelőzhetjük a Magyarországon gyakorta előforduló felnőtt és időskori foglazulást, és a még kellemetlenebb fogvesztést is.

Gyermekeink és a magyar népesség fogállományának javítása érdekében fontos a megfelelő szájhigiéné kultúrájának már kisgyermekkorban elkezdett tudatosítása. Az Európába vezető út ugyanis szép fogakkal van kirakva.

h5> 1999/5
| Száj betegségek, Száj betegség, Száj megbetegedés, fogmosás, fogselyem, szájhigiéné
2002-08-02 16:31:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop