A száj élővilága: egy kis nyál sokat elárul

Akár tetszik akár nem, a száj egy virágzó életközösségnek ad otthont. Több mint hatszáz különböző baktériumfaj lakik ebben a közösségben. Az egyénenként változó összetétel azonban jelentősen befolyásolhatja az egészséget, illetve a betegségek kialakulását.

száj, baktérium, saját flóra | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Nemrég készült el az első globális felmérés a nyálban élő mikroorganizmusokról, és az eredmények szerint a szomszédunk szájflóra összetétele pontosan annyira különbözik a miénktől, mint valakié a föld túloldalán.

Az emberi testben tízszer annyi baktérium él, mint emberi sejt, ez csak úgy lehetséges, ha dinamikus egyensúly áll fenn a baktériumok és a szervezet között. Az amerikai National Institutes of Health nemrég új kutatási projektet indított, melynek célja, hogy kategorizálja a föld különböző pontjain a test különböző területeinek mikróbális életközösségeit. A figyelem fókusza először a bőrre és a bélrendszerre esett. Régóta tudjuk, hogy a száj számtalan baktériumfajt hordoz, de eddig nem történt olyan vizsgálat, ami az egyéni vonásokat, illetve az étrenddel, a környezettel, az egészséggel és a betegségekkel való kapcsolatot térképezte volna fel.

A legutóbbi kutatások során a tudósok a humán mikroflóra globális változatosságát vizsgálták, ehhez világszerte elemezték a nyálminták összetételét. A német kutatók a baktériumok riboszómáit alkotó egyik gén elemzését végezték el 120, a világ hat régiójában élő önkéntes „nyál-metagenomjából”. A talált gének elemzése alapján kategorizálták a nyálban élő baktériumokat.

A szerzők szerint a nyálminta genetikai elemzése megteremtette az alapját az olyan vizsgálatoknak, amelyek az étrend, a kultúra, és betegségek hatását írhatják le a nyálflóra összetételére a jövőben. Azonban váratlan következtetésekre jutottak: „A nyál baktérium-összetétele nem változik jelentősen a föld különböző részein. Ez meglepő, mert az étrend és a kulturális hatások is jelentősen befolyásolhatják a nyál összetételét.”

A könnyen megszerezhető nyálminta vizsgálata a kulturális, étrendi és betegségek által kifejtett hatások mellett segítséget nyújthat a jövőben népvándorlások és a populációk elemzéséhez is. Talán nem örülünk, hogy életközösség lakik a szánkban, de biztos, hogy ennek vizsgálatával sok újat fogunk megtudni a száj egészségéről és a betegségekről.

| száj, baktérium, saját flóra
2009-03-10 20:10:52
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop