A szájápolás alapjai

Az egészséges fogazat megőrzéséhez három elengedhetetlen feltételre van szükség: 1. Naponta legalább kétszer alaposan mosson fogat. 2. A főétkezések között kerülje az édességek és cukros italok fogyasztását. 3. Látogassa rendszeresen - legalább félévente - fogorvosát.

szájápolás, fogmosás, lepedék | InforMed Hírek14   InforMed | Gyógy-ír

Miért fontos a fogak naponta kétszeri megtisztítása?

Már néhány órával a fogmosás után megkezdődik a foglepedék felépülése a fogfelszínekre. A foglepedék a kiváltó oka a fogszuvasodásnak és fogágybetegségeknek is.

Hol képződik a foglepedék?

A helytelen vagy elégtelen fogmosási gyakorlat következtében a fogak és az íny találkozásánál, a fogak között és a rágófogak barázdáiban.

Mi történik a foglepedék-képződés után?

A foglepedékben található baktériumok a táplálék cukortartalmát savakká alakítják. A fogak körül kialakuló savas környezet kioldja az ásványi anyagokat a fogzománcból. A gyakori savas hatás idővel fogszuvasodáshoz vezet.

Az ínyt is károsítja a foglepedék?

Igen. A foglepedék baktériumai toxinokat termelnek, amelyek az íny gyulladását okozzák. A kezdeti ínygyulladás még visszafordítható, de a gyulladás tovább terjedésével a fogágy mélyebben fekvő szövetei - csont, csonthártya - is megbetegedhetnek.

Miért színeződnek el a fogaim és megelőzhető-e a fogelszíneződés?

A foglepedék bizonyos ételek és italok, például kávé, tea, vörösbor, valamint dohányzás hatására elszíneződhet. A sárgásbarna fogkő a foglepedék elmeszesedésével alakul ki. A fogak felszínén folyamatosan képződő, ételmaradékokból és baktériumokból álló foglepedék helyes fogmosási gyakorlattal eltávolítható. A fogkövet csak fogorvos tudja eltávolítani.

Hogyan mossam helyesen a fogaimat?

Tartsa a fogkefét kb. 45 fokos szögben részben a fogon, részben az ínyen. A fogtisztítás iránya lehetőleg ne vízszintes legyen, mindig az íny felől a fogak elé, illetve a rágófelszín felé irányuljon. Mossa külön a felső és az alsó fogakat előre-hátra irányuló körkörös mozgással, külön figyelmet fordítva az íny és a fogak találkozására.

A fogak belső felszínét, majd a rágófelszíneket is mossa meg. A fogmosás során célszerű bizonyos sorrendet megszokni és betartani, így elkerülhető, hogy bizonyos fogak kimaradjanak a tisztításból. Ajánlatos a nyelv fogkefével történő megtisztítása is.

Milyen fogkefét használjak?

A fogorvosok szerint közepes vagy lágy szálerősségű, lehetőleg kis fejű fogkefét ajánlott használni. A modern fogkefék különböző hosszúságú szálai a nehezen elérhető helyeket - ilyenek a fogközök - is megtisztítják. Soha ne használjon erős szálú fogkefét, mert az károsíthatja a fogakat és az ínyt. Cserélje a fogkeféjét legalább három-négy havonta, mikor a szálai már szétállnak.

Érdemes-e szájvizet használni?

Nagyon sokan pusztán leheletük frissítése miatt használnak szájvizet. Pedig a szájvíz a tökéletes szájhigiéné alapvető és szerves része. A szájvizek fluoridtartalma ellenállóbbá teszi a fogakat a fogszuvasodással szemben, antibakteriális összetevője pedig csökkenti a foglepedék-képződést és az ínygyulladást. Kérdezze meg fogorvosát egyéb szájhigiénés eszközök - fogselyem, szájzuhany stb. - használatáról is.

Miért kerüljem étkezések között az édességek és cukros italok fogyasztását?

Kísérletek kimutatták, hogy az édességek és édes italok fogyasztási gyakoriságának csökkentése a fogszuvasodás megelőzéséhez vezet. Ennek az az oka, hogy a fogak ritkábban vannak kitéve az étkezések után kialakuló savas vegyhatásnak.

Miért fontos rendszeresen látogatni a fogorvost?

Fogorvosa hasznos tanácsokkal tudja ellátni, melyekkel megelőzhető mindkét népbetegség, a fogszuvasodás és a fogágybetegség; ugyanakkor idejekorán észreveszi a kezdődő betegségeket, mielőtt azok súlyossá válnának. A rendszeres fogászati szűréssel nemcsak a fogszuvasodás és a fogágybetegségek, hanem az igen gyakori szájüregi daganatok is megelőzhetők. A fogorvoshoz fordulás gyakoriságát fogorvosa határozza meg az ön igényeinek megfelelően.

| szájápolás, fogmosás, lepedék
2016-04-14 12:50:57
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop