Amit a fogak közötti tisztításról tudni kell

A száj megfelelő karbantartásához nélkülözhetetlen a napi kétszeri fogmosás. Ez természetesen senkinek sem újdonság, van azonban valami, amiről jóval ritkábban esik szó, pedig az őszinte, egészséges mosoly kulcsa: ez a fogközi tisztítás.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hirdető

A fogmosás a fogak tisztán tartásának leghatékonyabb módja, azonban a fogkefék általában csupán a fogak felületének 60%-át képesek elérni. Az interdentális kefék egy egyszerű és alapos megoldást kínálnak a fogak közötti részek tisztán tartására.

Miért olyan fontos a fogak közötti tisztítás?

A lepedék a fogak közötti részeken is lerakódik, ahová a fogkefék szálai nem érnek el. Ez idővel több problémát is okozhat, úgymint fogszuvasodást, fogkőképződést, kellemetlen leheletet vagy fogínygyulladást. Az interdentális kefék és a fogkefék napi rendszerességű használata segít megelőzni az ilyen problémákat, és megőrizni a fogak és a fogíny egészségét.

Fontos megjegyezni, hogy az első néhány alkalommal a fogíny érzékenységgel vagy vérzéssel reagál majd a fogak közötti tisztításra. Ez teljesen normális, és nem ok arra, hogy abbahagyja az interdentális kefe használatát. Ezek a tünetek néhány napon belül megszűnnek majd, de ha mégsem, akkor forduljon fogorvoshoz.

A megfelelő méret kiválasztása

Az interdentális kefék több méretben is kaphatók, és eleinte nem feltétlenül egyértelmű, hogy kinek melyikre van szüksége. A legjobb, ha fogorvosától kér tanácsot ehhez.

Íme néhány hasznos tanács az ideális méretű kefék kiválasztásához:

• Álljon egy tükör elé, és helyezze be a fogközi kefét a fogai közé, közel a fogínyhez. Először a legkisebbet használja, majd próbálja ki az egyre nagyobb méretűeket, egészen addig, amíg a kefe szálai hozzá nem érnek a fogakhoz és a fogínyhez.

• A kefe kényelmesen kell, hogy illeszkedjen, de fontos, hogy a drót ne érjen hozzá sem a fogakhoz, sem pedig a fogínyhez. Soha ne erőltesse a kefét a fogai közé.

• A behelyezés után mozgassa előre-hátra a kefét a teljes hosszában 2-3 alkalommal. Ezt minden fogközében ismételje meg, napi egy alkalommal.

• Mivel fogai nem biztos, hogy azonos távolságokra vannak egymástól, könnyen lehet, hogy 2-3 különböző méretű kefére is szüksége lesz az alapos tisztításhoz.

Tippek az interdentális fogkefék használatához

A legjobb eredmények érdekében, fontos, hogy a megfelelő technikával használja fogközi keféit. Szerencsére ez egy igazán egyszerű folyamat, amit bárki könnyedén elsajátíthat.

 Használjon egy egyenes interdentális kefét az elülső fogai között

Óvatosan helyezze a kefét fogai közé. Ne erőltesse – ha túl nagy, akkor használjon egy kisebb méretet. Mozgassa néhányszor a kefét előre-hátra a teljes hosszában a fogai között.

 Ha kisméretű interdentális kefét használ a hátsó fogai között

Ha egy kisebb kefét használ a hátsó fogak közötti tisztításhoz, akkor érdemes meghajlítani a kefe nyakát. Hajlítsa meg finoman az ujjával, hogy könnyebb legyen behelyezni a fogai közé. A kefe tovább marad használható, ha a későbbiekben nem hajlítja meg más szögben a benne meghúzódó drótot.

 Ha egy nagyobb méretű kefét használ a hátsó fogai között

A nagyobb méretű interdentális keféket szintén érdemes meghajlítani, hogy könnyebben hozzá lehessen férni velük a hátulsó fogakhoz. A kefe tovább marad használható, ha a későbbiekben nem hajlítja meg más szögben a benne meghúzódó drótot.

| interdentális fogkefe, szájápolás
2022-11-16 13:30:38
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop