Egészséges fogak: hat jótanács

Ki szeretné, ha kellemetlen lenne a lehelete, és magas a fogorvosi számlája? És mégis, sok rossz szokásunk van, ami ide vezethet. Fogaink állapota kihat egész szervezetünkre, és ha a szájunkban található baktériumok ellen kell küzdenie, nem marad erőforrás más betegségek ellen.

fogápolás, szájhigiéné | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az alábbiakban hat rossz szokást sorolunk fel, valamint azt is, mit tehetünk ellenük:

1. Állandó kávéfürdő. Különösen a irodában dolgozókat veszélyezteti, hogy túl sok kávét vagy más koffeintartalmú italt isznak. De nemcsak ezek ártanak a fogainknak, hanem a tejes és a szénsavas italok is, a szénhidrátok fogyasztása pedig a savtermelő baktériumokat aktiválja, ami a fogak romlását eredményezi. Ne fogyasszunk egész nap folyamatosan kávét vagy édességet.

2. Ha nap közben bekapunk egy kis édességet, az mind egy-egy támadás a fogaink ellen. Próbáljunk meg desszertet csak főétkezések után fogyasztani. Jót tesz a fogaknak egy kis darab kemény sajt evés után, egyrészt a benne levő kalcium miatt, másrészt, mert a sajtok semlegesítik a száj pH-szintjét.

3. Vizet minden étkezés után igyunk, az lemossa az ételmaradékot, és egyes baktériumokat is, viszont nem jelent külön kalóriát.

4. Óvatosan a ragacsos, rágós ételekkel, édességekkel. Bennmaradhatnak a nehezen hozzáférhető helyeken, és hizlalják a baktériumokat. Kerülendő a fagylalt, pattogatott kukorica, karamell is. És nemcsak a szénhidrát tartalmuk miatt, hanem a kemény édességekbe bele is törhet a fogunk.

5. Ha nem fogyasztunk elegendő zöldséget és gyümölcsöt, annak nem csak alakunk látja kárát, de az ínyünkön is azonnal meglátszik a vitaminhiány.

6. A cukrot tartalmazó rágógumi nagyon káros a fogaknak, ám a cukormentesnek számtalan előnye van. Serkenti a nyálelválasztást, ez a szervezet természetes mechanizmusa a sav közömbösítésére.

Még ha nem sikerül is kerülni mindazt, ami árt a fogainknak, a megfelelő és alapos tisztítással, fogselyem rendszeres használatával megelőzhető a szuvasodás. A szakemberek a puha fogkefét ajánlják és a fluortartalmú fogkrémet. Az elektromos fogkefe nem szükségképpen jobb, mint a hagyományos, de ezt 3-4 havonta cserélni kell.

Newsweek
| fogápolás, szájhigiéne
2007-09-18 16:45:14
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop