Ez történik a fogaiddal, ha nem ápolod megfelelően

Azt gondolhatnád, hogy a XXI. században már az emberek nagy része tisztában van azzal, pontosan hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel érdemes végezni a szájápolást. Így pedig nem is lehet semmi gond a fogaikkal, igaz? Ez azonban közel sem így van!

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

A tájékozottság hiánya vagy éppen a lustaság miatt a sokan még mindig nem megfelelően végzik a napi fog- és szájápolási rutint – ezzel pedig igen sok munkát adnak a fogorvosoknak. A hanyagság vagy az információk hiánya ugyanis komoly gondokat okozhat a szájüregben. De aggodalomra semmi ok: a megoldás könnyebb, mint hinnéd!

A fogápolás tipikusan az a terület, amire tökéletesen igaz a régi mondás, miszerint a legjobb megoldás a megelőzés. Ezért most sorra vesszük, hogy mi mindenre kell odafigyelned, ha te is megfelelően szeretnéd ápolni a fogaidat – és ezzel elkerülni a fogászati beavatkozásokat.

A legalapvetőbb elvárás – ami egyébként közel sem elégséges – az a rendszeres fogmosás. Ezt legalább napi kétszer, legalább két percig kell végezned ahhoz, hogy hatásos legyen. A fogkefédet cseréld rendszeresen, és ha lehet, használj elektromos készüléket! A fogkrémek terén válassz jó minőségű, fluoridos változatot. Ezután következhet a fogselymezés, amit szintén nem szabad félvállról venni. Leginkább este előnyös végezni a tükör előtt, fogközről fogközre haladva, alaposan. Ezen kívül érdemes nyelvtisztítót is használni, amire külön eszközök is vannak, de a szájvíz is segítségedre lehet.

Ezen felül a rendszeres fogászati vizsgálatok is a fog- és szájápolás részét képezik. A legtöbben csak évente egyszer – vagy még ritkábban – látogatnak el szakemberhez, de a legjobb az lenne, ha félévente elmennél. Ilyenkor egy alapos tisztítás és fogkőleszedés is esedékes – persze a te saját állapotodtól függően az orvosod fogja megmondani, éppen mire van szükséged. Mindezek mellett pedig a mindennapi szokásaiddal is támogathatod a fogaidat, például azzal, ha több fogkímélő ételt eszel, kevesebb cukrot és szénsavas üdítőt fogyasztasz, vagy éppen lemondasz a dohányzásról.

Miért fontos ez?

Most pedig térjünk át arra, hogy mi minden leselkedik rád, ha nem a fent felsorolt lépéseket követed a fogápolási rutinoddal. A nem megfelelő gondoskodás ugyanis nagyon sok bosszúságot – és felesleges fájdalmat – okozhat.

Károsodó fogzománc

Fogmosás hiányában a fogakon található lepedék elkezd megerősödni és fogkővé alakul. Ez a jelenség a baktériumok segítségével hozzáfog a fogzománc elpusztításához – ha pedig nem kezelik, akkor idővel a dentinhez is bejutnak. Ez azért veszélyes, mert ez egy sokkal lágyabb anyag, ezáltal könnyebben is szuvasodik. Ezen a ponton pedig már jóval komolyabb beavatkozásokra lesz szükség ahhoz, hogy megmentsük – egy lyukas fognál például már szükség van gyökérkezelésre is. Ez sem egy drasztikus beavatkozás, hiszen megelőzhetjük vele a fog elvesztését, ráadásul a modern eszközökkel végzett gyökérkezelés szinte fájdalommentes is.

Ínyproblémák

A fogápolási szokásaid az ínyedre is nagy hatással vannak. A fogmosás elhanyagolása – és az ezzel járó lepedékképződés – ínygyulladáshoz vezethet, ami egyenes út egy komoly ínybetegséghez. Ilyenkor az íny elkezd visszahúzódni, szabaddá téve a fognyakat, ami nemcsak fájdalmas, de veszélyes is. Itt ugyanis még könnyebben megtapadhatnak a baktériumok.

Szájfertőzések

Már ezek is épp elég komoly tüneteknek hangozhatnak, de még ennél is félelmetesebb dolgokra számíthatunk, ha nagyon elhanyagoljuk a szájápolást. A fogakon kialakuló lyukak például tovább fertőződhetnek, ezzel pedig akár tályogok és egyéb fertőzések is kialakulhatnak. Ez nemcsak fájdalmas, de megnehezíti az étkezést, bedagadhat és sok más kellemetlenséget is okozhat.

Íme, a legjobb megoldás

Biztosak vagyunk benne, hogy már ez a kis áttekintés is éppen eléggé meghozta a kedvedet a rendszeres és alapos fog-, illetve szájápoláshoz. Ugyanis – ahogyan fentebb is írtuk – a legjobb megoldás a megelőzés. Mert bár tény, hogy ma már az olyan komolyabb fogászati beavatkozások is, mint a gyökérkezelés, kellemesebbek, mint régen, ez nem jelenti azt, hogy nem kell a megelőzésre koncentrálnod. De most már láthatod: a fenti tippekkel és egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülheted a különböző beavatkozásokat, és magabiztosan mosolyoghatsz a világra.

| fogápolás, fogzománc, fogíny
2022-04-28 17:49:50
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop