Fog-adjuk meg!

Amióta mélyebben kell a fogorvosnál a zsebünkbe nyúlnunk, egyre növekszik azok száma, akik élénken érdeklődnek a szájhigiénia iránt. Az alábbiakban áttekintést adunk a fogromlást és a különböző szájbetegségeket megelőző új és ideális irányzatokról.

fogmosás, fogkrém, szájhigiénia | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Márkus, J.
Az lenne a legjobb, ha minden étkezés után azonnal megmosnánk a fogainkat. Azonban aki úton van, annak rendszerint nincs kéznél a fogkeféje. A jövőben ennek talán majd nem kell már így lennie. A nyugati patikákban és drogériákban már kaphatók környezetbarát, cserélhető fejjel rendelkező, szétszedhető fogkefék ­ környezetvédelmi szempontok miatt 100%-ban újrafeldolgozható anyagból készülnek ­ és minitubusos fogkrém is. Az egész mindössze tenyérnyi méretű és így zsebben is hordható.

Sok a "hétvégi fogmosó"

Németországban például évente 100 millió fogkefét adnak el. Ez a szám első pillantásra ugyan hatalmasnak tűnik, ha azonban ezt a teljes népességre vonatkoztatjuk, akkor inkább mellbevágó, mivel azt jelenti, hogy évente

személyenként alig több mint egy darab fogy. Sajnos nálunk, Magyarországon sem rózsásabb a helyzet. Vagyis még mindig nagyon nagy a "hétvégi fogmosók" száma. Vagy sokan vannak azok, akiknek fogkeféjük állapota közömbös. Fontos: háromhavonta cseréljük fogkefénket, és lehetőleg ne ezen spóroljunk! Hiszen az elhasznált, tönkrement szálak már nem tudnak behatolni a rejtett zugokba is. Ráadásul időnként különféle kórokozók szaporodnak el a sörték között, melyek szájnyálkahártya- vagy fogínygyulladást idéznek elő.

Trükkök gyerekeknek
  • A tisztítást mindaddig, amíg nem alakult ki a gyerek motivációja az önálló fogmosásra, a nehezebben hozzáférhető helyeken ­ vagyis a felső, hátsó fogak belső felületénél ­ kell kezdeni.
  • A tisztítást nem szabad erőből végezni ­ a könnyű, köröző mozdulatok előnyösebbek, mint a "súrolás".
  • A fogkrémet, illetve habot elég csak kiköpni, nem kell vízzel kiöblíteni. Ez megnöveli a fluoridfelvételt, ami csökkenti a fogzománc érzékenységét.
  • A hab kiköpése előtt a szájban ide-oda mozgatva eljut a fogközökbe is, és ott is csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
  • A fogkefénk soha ne legyen senkivel sem közös, mindenkinek legyen sajátja. A fogszuvasodást előidéző kórokozók a nyállal átvihetők.
  • Időnként (havonta egyszer) a fogmosás után ajánlatos a fluoridgél használata, ami tovább erősíti a fogzománcot és ellenállóbbá teszi a fogat a szuvasodással szemben. Ez különösen azoknál fontos, akik fogszabályzót viselnek.
  • A fluoridos fogkrémet váltva használjuk gyógynövényes, fluoridmentessel. Ugyanis a túl sok fluor csökkenti az immunrendszer aktivitását.
A fogselyem fontosabb, mint hinnénk

Hallott már valaha a fogközi szuvasodásról? Feltételezhetően nem. Ez a fogalom a fogak közötti felületeken kialakuló szuvasodást jelenti. Megfelelő szájhigiénével pedig jelentős mértékben csökkenthető! A legcélravezetőbb, ha a fogmosás mellett fogselymet is használunk. A fogselyem lényegében egy nagyon erős és egyes esetekben bevonattal ellátott nejlonszál. Hogyan használjuk? Egy körülbelül 40 centiméteres szálat tekerjünk rá két kezünk középső ujjára úgy, hogy a szálból ujjaink között csak 2-3 cm maradjon szabadon. Ezután a szálat lassan és óvatosan ide-oda mozgatva vezessük be a fogaink közötti hézagba, és így távolítsuk el az itt megbúvó ételmaradékokat és lepedéket.

Érzékeny fogakra öblítőt!

A fog és a fognyak érzékenysége olyan probléma, amely nagyon sok embert érint. A felnőttek több mint 30%-a kémiai

vagy mechanikus hatásokra, édes vagy savanyú ételekre, hidegre vagy melegre fájdalmat érez. Ennek oka legtöbbször a fogíny visszahúzódása, ami szabaddá teszi a fognyakat. Az így előbukkanó dentincsatornákon keresztül a kémiai és mechanikai ingerek közvetlenül érik a fog ban lévő fájdalomreceptorokat. Szerencsére ez a probléma három-négy hét alatt otthon is eredményesen kezelhető különleges készítmények, úgynevezett szenzitív fogkrémek és fogkefék segítségével, amelyeket a hiperérzékeny fogakhoz fejlesztettek ki. Legújabban szájvizek is kaphatók, amelyek alkoholmentesek és további előnyös hatásokkal rendelkeznek.

Legújabb irányzatok a fogápolásbanNövények szájápoláshoz

A legjobb szájápoló gyógynövények: zsálya, szegfűszeg, fahéj, ánizs, kamilla, cickafark, cserszömörce, borsmenta, orbáncfű. Ezek többsége gyulladáscsökkentő, hámregeneráló és fertőtlenítő hatású. Kúraszerű használatukkal megelőzhetjük, de kezelhetjük is a vérző, gyulladt fogínyt és szájnyálkahártyát.

Rendkívül erélyes fertőtlenítő a grépfrútmagkivonat is, hiszen baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A fenti gyógynövényekből készült langyos teába (1 dl-hez) csepegtessünk 10 cseppet és mindennap 2-3-szor öblítsük, mossuk ki vele szánkat. Ha nem undorodik a keserű íztől, akár be is ecsetelheti fogínyét a kivonattal átitatott fültisztító pálcikával. Hetente 2-3-szor pedig tegyen meleg vízbe 10 cseppet, és reggelig áztassa benne a fogkeféjét. Ezzel jelentősen lecsökkenthető a gyulladást kiváltó és fenntartó kórokozók száma, sőt a fogszuvasodás is.

| fogmosás, fogkrém, szájhigiénia
2002-07-25 15:48:35
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop