Hirdetés

Fogkrém-kérdés

Bosszantóan széles a választék, ha az ember egy tubus fogkrémet akar vásárolni. A fogkő a fontosabb? Vagy a fluorid? Esetleg mindkettő? És mi van a fehérítő vagy a gyógynövényes termékekkel? A legfontosabb, hogy olyat válasszon, ami a saját szájhigénéjének fenntartásához szükséges.

fogkrém, szájhigiéne, fluorid |

InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.

Az alapok

A fogkrémek krém, gél és ritkán por alakban kaphatóak. A sok különbség ellenére van néhány összetevő, ami mindegyikben megtalálható.

• Dörzsölő szer: szemcsés anyagok, például kalcium-karbonát és szilikátok. Segítenek eltávolítani az ételmaradékokat, a baktériumokat, még az elszíneződések egy részét is.

• Ízesítés: mesterséges édesítők, például szaharin gyakran van a fogkrémben, hogy jobb legyen az íze. Sokak szerint a fogkrémnek mentol-íze van, pedig sok más ízesítés is kapható: fahéj, citrom-citrus és rágógumi (a gyerekeknek).

• Vízkötők: a paszta és gél állagúak kiszáradását gátolja a glicerin és más anyagok.

• Sűrítők: a gumi és egyes tengeri növények összetevői sűrűbbé teszik a fogkrémet, hogy fenntartsák a megfelelő összetételt.

• Oldószerek: ezek okozzák a habzást

A fluorid

Ez a legfontosabb szempont a választásnál.

A fluorid egy természetben is előforduló ásvány. A bevezetése drámaian csökkentette a fogszuvasodás gyakoriságát az elmúlt 50 évben. A szájban élő baktériumok cukorral és a fogakon maradt keményítővel táplálkoznak, ennek során savak szabadulnak fel, a fluorid ezek ellen jelent védelmet. Két úton hat: egyrészt erősíti a fogzománcot, ami így ellenállóbb lesz a savakkal szemben. Másrészt visszafordítja a korai sérüléseket azáltal, hogy a szuvas részekben mineralizációt indít.

A fluoridos fogkrém segítségével fogbarát módon védekezhetünk a fogszuvasodás ellen. Nem szabad azt hinni, hogy nem kell fluoridos fogkrém ott, ahol a vízben van fluorid: kimutatták, hogy a fluoridos fogkrém ilyen területeken is előnyös.

A fogkő elleni hatás

Számos fogkő elleni készítmény kapható, ezek többsége tartalmaz fluoridot is.

Mindannyiunk fogain van egy baktériumokból álló réteg, ezt nevezzük plakkoknak. Ha ezt nem sikerül eltávolítani, akkor megkeményedik, és fogkő lesz belőle. Ez a nehezen eltávolítható üledék a fogakra és az íny alá rakódva akár fogínybetegséghez is vezethet.

Sokféle összetevő van, ami a fogkő képződését akadályozza. A pirofoszfátok és a cink-citrát bizonyítottan hatékonyak. Néhány készítményben egy triclosan nevű antibiotikum van, ami megöli a szájban lévő baktériumok egy részét. Mára már tudjuk, hogy a több fogkőellenes összetevőt tartalmazó készítmények még eredményesebbek.

Érzékeny fogakra

Vannak olyan készítmények, amelyeket azok számára fejlesztettek ki, akiknek a foga hevesen reagál például hidegre vagy melegre. Ezekben kálium-nitrát vagy stroncium-klorid van, ezek a vegyületek négy héten át enyhítik a fogak érzékenységét azáltal, hogy gátolják a fogban lévő idegvégződéseket.

Fehérítő hatás

A ragyogó fehér fogakért folytatott harc fenntartására ma már mindennapos használatra kaphatók a fehérítő hatású fogkrémek. Ezek nem tartalmaznak minden esetben fehérítőt: inkább olyan súroló anyagokat és vegyületeket, amelyek súrolják a fogfelszínt, vagy a lepedékhez kötődve segítik azok leválását.

Nem kell félni: a súroló hatású összetevők nem károsítják nagyobb mértékben a fog felszínét, mint a többi fogkrém.

Mi a legjobb Önnek és családjának?

• Kerülje az újdonságokat! 2007-ben néhány kínai fogkrémben mérgező anyagot, dietilén-glikolt találtak. Az USA-ban nem javasolják a kínai fogkrémek vásárlását.

• Vegye figyelembe az igényeiket! Ha a fogkrém tartalmaz fluoridot, akkor kedvük szerint választhatnak. Vannak csak természetes összetevőket tartalmazó készítmények. Ha gyermekkorban szeretne jó szájhigénés szokásokat kiépíteni, válasszon gyümölcsízű terméket. Aki csillogó fehér fogakat akar, fehérítsen. Nyugodtan lehet kísérletezni a számtalan márkával és változattal.

WebMD
fogkrém, szájhigiéne, fluorid

2010-01-26 12:26:28

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop