Fogorvosi ellátás az alacsony jövedelműek részére

Az Egyesült Államok hatóságainak jelentős lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű amerikaiak számára is elérhetővé váljék a fogaik és ínyük megfelelő kezelése, jelentette ki az American Dental Association, az Amerikai Fogorvosok Szövetsége. Jelenleg ugyanis az Egyesült Államokban felmerülő, a szájüreggel és a fogakkal kapcsolatos egészségügyi problémák jelentős részét a népesség egy kis százaléka, az alacsony jövedelmű, és a Medicaid által biztosítottak jelentik.

szájüreg, fogorvos, American Dental Association | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A fogászati problémák hosszú távon ugyanis a szervezet más részein is jelentős egészségi problémákat okozhatnak. – Nem kétséges, hogy a szájüreg egészsége szerves része az általános egészségi állapotnak – mondta dr. Richard Haught, az ADA elnöke, aki szerint a Medicaid, a rászorulók számára egészséggondozást nyújtó program a szájüreg egészségének tekintetében „alulhasznosított”.

A fogorvos-szövetség 145. Kongresszusán a tagok ajánlásokat fogadtak el a Medicaid-betegek számára a fogorvosi kezelések elérhetőbbé tétele ügyében. Ezek közt szerepel az alacsony jövedelmű családok körében végzett jobb felvilágosító munka is. A jelentés felkéri a szövetségi államokat, hogy támogassák a fogorvosokat a Medicaid-betegek fogadásában. Ezeknek a betegeknek jelenleg átlagosan 35 mérföldet kell utazniuk, hogy eljussanak a fogorvoshoz, de ha többen fogadnák őket, ez a távolság 12 mérföldre is lecsökkenhetne.

Az ADA felhívja tagjai figyelmét, hogy az egészségpolitika megváltoztatásának érdekében folytassanak tárgyalásokat a törvényhozókkal. Néhány államban már jelentős változtatásokat vezettek be, és remélhető, hogy a jelentés nyomán további államok is követik a példát. A kongresszuson az ADA azt is bejelentette, hogy ellenzi a nyelv kettéhasításának gyakorlatát. Az ún. testművészetnek ez a formája, amely a hüllőkéhez teszi hasonlatossá az ember nyelvét, káros hatással van a beszédre és a nyelésre, ezen kívül fokozza a fertőzés veszélyét is.

Reuters
|
2004-10-11 18:16:54
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop