Gyógyír érzékeny fogakra

Olyan, mintha csillagokat látna, amikor hideg ér a fogaihoz. De akkor is ugyanezt érzi, amikor kicsit melegebb étel vagy ital kerül a szájába? Ha igen, akkor önnek érzékenyek a fogai. Szerencsére ma már a különböző fogbántalmakra különféle fogkrémeket vásárolhatunk, így megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől. De nézzünk utána, mit tehetünk még érzékeny fogaink érdekében!

érzékeny fog, fogkő, fogkrém, fogselyem, káriesz, fogkÅ‘ | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Márkus, J.
Ha a bőrünkről vagy a hajunkról van szó, nem jöhetünk zavarba, hiszen léteznek külön kozmetikumok zsíros, száraz és vegyes bőrtípusok számára, ahogy különleges samponok is az összes elképzelhető hajtípushoz. Ám itt nem állt meg a tudomány, mert a fogápolás területén is egyre inkább figyelembe veszik az egyedi igényeket. A kínálatban ma már a legkülönbözőbb fogbántalmakra találhatunk fogkrémet. AMI MEGAKADÁLYOZHATÓ

Káriesz: A káriesz elleni hatékony védelemre fluoridtartalmú fogkrémeket fejlesztettek ki. A fluoridok beépülnek a fogzománcba, így a fogunkat a savképző baktériumok nehezebben tudják megtámadni, azaz fokozottan védettek lehetünk a káriesszel szemben. A fogpasztához adagolt bikarbonát semlegesíti a szánkban lévő savakat, és így a fluoriddal történő kombináció révén hatékony fegyver a káriesz elleni harcban.

Fogkő: Van, akinek nagyon gyorsan lesz fogköve, mások nem is ismerik ezt a jelenséget. Ebben feltehetően olyan tényezők is szerepet játszanak, mint az öröklött hajlam, a táplálkozási szokások és a fogzománc összetétele. Nem árt, ha tudjuk, hogy a fogkő kedvező körülményeket teremt a fogínygyulladáshoz, aminek fogínysorvadás lehet a következménye. A fogkő képződésének megakadályozására pirofoszfátot és cinkvegyületeket kevernek a fogkrémekbe, ugyanis ezek megelőzik a fogkő kialakulását.

FONTOS AZ ALAPOS FOGÁPOLÁS

Akinek érzékenyek a fogai, annak minden egyes harapás fájdalmat okozhat: a forró, a hideg, az édes, a savanyú étel, de akár egy harapás alma is villámcsapásszerű fognyilallást okozhat. Ennek a tünetnek az érzékeny fog az oka. Ilyen esetekben az étel a foggyökér és a korona közötti köztes részt, az úgynevezett fognyakat támadja meg. A fognyakat normál esetben foghús és egy vékony fogcement védi, itt nem található fogzománc. Ha valamilyen ok - például gyulladás, ínysorvadás, helytelen táplálkozás, fogkő, vagy akár a helytelen fogápolás - miatt a foghús visszahúzódik, az érzékeny dentin csupaszon marad, a benne lévő idegszálak pedig felfogják, majd továbbítják a meleg, hideg, édes és savanyú okozta fájdalmat. Az ínyvédelem nélküli dentinen gyorsabban rakódik le a fogkő, ráadásul ez betegítheti a foggyökeret is.

"HULLÁMOS" FOGKEFE

Az érzékeny fognyak védelmére olyan különleges fogkrémeket fejlesztettek ki, amelyek a fluoridok mellett káliumsókat is tartalmaznak. Ezeket a patikákból lehet beszerezni. Érzékeny fogak esetén nagyon fontos szerepe van a megfelelő fogkefének. Nem szabad túl keménynek lennie, a tisztítófelülete pedig jó, ha hullám alakú. Érzékeny fogaknál az a tisztítási mód a legjobb, amikor a fogainkat gyenge nyomás mellett körkörös keféléssel tisztítjuk, mégpedig a pirostól a fehér, vagyis a foghústól a fogkorona felé haladva. A teljes körű fogápoláshoz és a hatékony kárieszmegelőzéshez hozzátartozik a fogselyemhasználat, a rendszeres fogkőeltávolítás és a fogak fluoridlakkal történő bevonása is. Ezt csakis fogorvos végezheti. Emellett természetesen az otthoni "kezelésre" is szükség van a megfelelő fogkrém segítségével.

JÓ TUDNI!

A fogselyem rendszeres használatával megelőzhetjük, hogy a fogaink között ételdarabkák maradjanak, s ott erjedésnek indulva kikezdjék a fogzománcot, illetve gyulladást okozzanak a fogínyben. Ma már számtalan fogselyem közül választhatunk, de a legjobbak a mentolos ízesítésűek, ugyanis használatukkal azonnal üdébbnek érezhetjük magunkat.

FONTOS!

Sajnos a statisztikák szerint a magyar emberek 35 évenként cserélik ki csupán fogkeféiket, holott a megfelelő szájhigiéné érdekében ezt 3 havonta kellene megtenniük. Illetve akkor is, ha túlesünk egy felső légúti betegségen, netán influenzán!
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| érzékeny fog, fogkő, fogkrém, fogselyem, káriesz
2002-07-25 11:54:25
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop