Hibák a fogápolásban

Magyarországon egy ember évente 2200 forint értékű fogászati kezelést vesz igénybe, viszont mindössze egy tubus fogkrémet és fél fogkefét használ el. Nem csoda, ha a 60 éven felüliek fele fogatlan, de sok gyereknek is hiányzik 2-4 maradandó foga, már 14 éves korára.

fogápolás, szájhigiéné, fluor, fogkrém | InforMed Hírek14   InforMed | Dima, M.

Megteszünk-e mindent a fogszuvasodás, a fogínygyulladás, a fogágybetegségek megelőzéséért? Reális cél, hogy egész életünkön át megtartsuk saját fogainkat, azok mind esztétikailag, mind funkcionálisan jól működjenek. Ehhez legtöbbször elég jobban odafigyelnünk, néhány szokásunkon változtatnunk.

A szülői példa nem mindig jó

A családból hozott minták meghatározóak az életünkben, néha azonban felül kell őket bírálnunk. Ilyen például a hazánkban jellemzően magas szénhidrátbevitel, amely finoman szólva sem fogbarát, különösen az étkezések között. Sokan úgy tudják, egy alma még megengedhető az esti fogmosás után vagy helyette. Ez nem igaz. Közvetlenül a fogmosás előtt sem ajánlott savas ételeket, italokat fogyasztani, mert árt a fogzománcnak.

Tegye fel a kezét, akinek két fogkeféje van!

Fogkefét mindig az életkorunknak megfelelően válasszunk! A fogszuvasodás kialakulásában legfontosabb lepedék leghatékonyabban a közepesen kemény (medium) sörtékkel távolítható el. De azok, akik kopásban, fognyak érzékenységben szenvednek, sensitive (puha) jelzésűt válasszanak!

Fejenként két fogkefét kell használni – egyet a reggeli és egyet az esti fogmosáshoz, és 2-3 havonta, valamint fertőző betegségek után kell cserélni őket.

Hogyan kell fogat mosni?

A fogmosást száraz fogkefével kezdjük! Ne csak az alapos, az ínyre és a nyelvre is kiterjedő, körülbelül 3 perces tisztításra, öblítésre legyen gondunk, takarítsuk ki a fogközöket is! A fogkefe személyes higiéniai eszköz. Ne használjunk egyszerre többen egy fogkefét, a fogkefénket pedig soha ne kérjük vagy adjuk kölcsön, még családon belül sem!

Milyen fogkrémet használjunk?

A káriesz mindig a fogfelszínen keletkezik. Egy aminfluoridot tartalmazó fogkrém egyenletes, összefüggő, ellenálló kalciumfluorid raktárakat alakít ki a fogak felszínén, és a szuvasodást okozó baktériumok mechanikus eltávolításán túl gátolja azok savtermelését, szaporodását is a fogmosások közötti időszakban.

Számos tanulmány bizonyította, hogy az aminfluorid képes még a kezdődő káriesz visszafordítására is. Hatéves kortól ezért hetente egyszer aminfluorid tartalmú gél vagy zselé bedörzsölése is ajánlható, ebben a hatóanyag koncentráltan, szerves formában van jelen.

Amikor a fáj a fog, már nagy baj van

Minduntalan halljuk, hogy félévente keressük fel a fogorvosunkat – mégis csak kevesen tesszük meg. A rossz fog magától nem gyógyul meg, sőt később egy elodázott kontroll miatt lesz szükség valamilyen komolyabb, költségesebb és fájdalmasabb beavatkozásra.

Az elhanyagolt mosoly pedig nem csupán esztétikai vagy önbizalmi kérdés, kellemetlen tünetek sokaságát okozhatja, mint a 90%-ban szájüregi eredetű rossz lehelet, a tisztátlan arcbőr, a makacs fejfájás, a fáradékonyság, de hosszú távon szív- és érrendszeri panaszok vagy vesebetegségek is felléphetnek.

| fogápolás, szájhigiéne, fluor, fogkrém
2016-08-18 23:00:37
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop