Igen hatásosak a fogvédő bevonatok

A fogvédő bevonatok hosszantartó és igen hatékony védelmet nyújtanak a fogak romlása ellen, derül ki egy új felmérésből.

fogvédő, bevonat, fogszuvasodás, fog, fogvédő bevonatok, ADA, American Dental Association | The New York Times Health News Service   Medincorp | Stenson, J.

A fogvédő bevonat olyan műanyagalapú készítmény, amely a fogak rágófelületét védi. Az anyagot az American Dental Association (ADA) ajánlása szerint a fogszuvasodásnak leginkább kitett felületre helyezik fel, általában az őrlőfogakra és a kisőrlőkre.

Az új vizsgálat szerint a rágófelületre helyezett fogvédő bevonatok 92-96 százalékban egy év elteltével is épek maradtak. Öt évvel a kezelés után a vax több, mint 82 százaléka mutatható ki.

Amint az a Journal of the American Dental Association februári számában megjelent cikkből is kiderül, a fogvédő anyag közel százszázalékos védettséget nyújt a fogszuvasodás ellen.

A fogak kilyukadását megakadályozandó, a védőbevonat ráadásul meg is tudja állítani a korai fázisban lévő fogszuvasodás folyamatát. A műanyag védőfelület megakadályozza, hogy a baktériumok és az oxigén hozzáférhessenek a szuvasodás helyéhez.

Az ADA állásfoglalása szerint azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek van szükségük fogvédő bevonatra, akik az alábbiak közül egy vagy több feltételnek megfelelnek: ha a páciens fogai mérsékelten vagy erősen ki vannak téve a szuvasodás veszélyének; ha a páciensnek a fogában olyan lyuk van, amely a barázdák és hasadékok zománcanyagára korlátozódik; ha a páciensnek erősen barázdált és hasadékos fogai vannak, amelyek könnyen szuvasodnak; illetve ha a páciensnek az állandó fogai kiállóak és erősen barázdáltak.

"A fogvédő bevonat az egyik legjobb eszköz arra, hogy a következő generációknak ne legyenek lyukas fogaik," mondta dr. Heber Simmons, Jr., az American Dental Association szóvivője.

"A védőanyag felhelyezése körülbelül feleannyiba kerül, mint egy fogtömés," mondta dr. Simmons. "Ha belegondolunk, mennyi kárt és költséget okoz a fogszuvasodás, akkor érdemes elgondolkodnunk a fogvédő anyag hatékonyságáról."

Az ADA adatai szerint a bevonat foganként átlagosan 24 dollárba kerül, szemben a fogtömés 52 dolláros költségével.

Az Egyesült Államokban a február a Gyermekek Fogainak Hónapja.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fogvédő, bevonat, fogszuvasodás, fog, fogvédő bevonatok, ADA, American Dental Association
2002-07-31 18:23:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop