Ki hogy mossa száját

A reklámokból minden gyerek kívülről fújja, hogy három perc a kívánatos fogmosás, de azt, hogy ennek a technikája milyen, hogy koronként hogy változik, azt már kevesebben.

fogmosás, foglepedék, szájhigiénia | Gyógy-ír   Kisalföld | Kapus, M.

A reklámokból minden gyerek kívülről fújja, hogy három perc a kívánatos fogmosás, de azt, hogy ennek a technikája milyen, hogy koronként hogy változik, azt már kevesebben. Az első tejfogacskák kibújásának nemcsak örülni, hanem megjelenésüktől kezdve azokat gondozni, ápolni is kell, mert minden fogbetegség - szuvasodás, ínygyulladás, fogágy betegség - kiinduló helye a fogakra lerakódott lepedék. A fogak tisztításával ennek a lepedéknek az eltávolítását végezzük.

Csecsemőkorban a fogakra rakódott lepedéket naponta kétszer nedves gézdarabbal ajánlatos letörölni. Kétéves kor körül a húsz tejfog kinőtt, a rágást igénylő táplálkozás mellett is lerakódik a lepedék a tejfogakra. itt az idő a mechanikus tisztítás, a fogmosás megszerettetésére, elsajátítására!

Ebben a korban a gyermek szívesen utánozza a felnőtteket, ezért fontos a szülői példamutatás! Adjunk a kádban ülő gyermek kezébe fogkefét, amivel élvezettel játszik, rágcsálja. Ettől kezdve lassan rávezethetjük és taníthatjuk a fogmosó mozdulatokra. Fogkrémet csak attól kezdve tegyünk a kisfejű, műanyag szálú, kifejezetten gyermek számára készült fogkefére, ha száját ki tudja öblíteni és nem nyeli le a vizet. Attól, ha lenyel egy kis fogkrémet, baja nem lesz, de ez a későbbiekben rossz szokássá válhat.

Az a technika, amire ezzel a játékos kezdettel meg szeretnénk tanítani gyermekünket - a lerakódott lepedék eltávolítására szolgál - a következőképpen néz ki:

- Az összeérintett alsó-felső fogsor külső felszínét a hátsó őrlőfogaknál nagy, körkörös, intenzív mozdulatokkal kezdjük mosni, haladva előre a kisőrlőkön át a metszőfogakhoz, majd a másik oldalon hátrafelé haladva fejezzük be. (Nyitott fogsor esetén is alkalmazhatjuk a technikát, ilyenkor külön a felső, majd az alsó fogsort tisztítjuk.)

A külső felszín tisztítása


- Ezután az alsó rágófogak rágófelületét tisztítjuk meg; az egyik oldalon a rágófelületre merőlegesen tartott fogkefével apró körkörös mozdulatokat végzünk a másik oldalon folytatva, majd a kétoldali felső rágófelszín mosását ugyanígy végezzük.

A rágófelület tisztítása


- A belső felszínek tisztítását szintén alul, hátulról előre haladva sepregető mozdulatokkal kezdjük, a metszőfogak elérése után a másik oldalon hátrafelé haladva sepregetjük ki a lepedéket. Ezután a felső fogsor következik ugyanilyen sorrendben.

A belső felszínek tisztítása


Befejezésül a fogak és az íny tisztítása után a kinyújtott nyelven fentről lefelé 3-5-ször húzzuk végig a fogkefét.

Ha gyermekkorban mindez rögzül, felnőttként természetessé válik. Fiatal- és felnőttkorban is ez a technika alkalmazható a jó szájhigiénia elérésére. A fogívenként és felszínenként kívánatos mosási idő 30-60 másodperc. Az ideális az lenne, ha minden étkezés után fogat tudnánk mosni, ami korunkban elképzelhetetlen, de sokat segít egy alapos szájöblítés. Különösen fontos a jó szájápolás a fogszabályozó készüléket viselő gyermekeknél, azoknál, akik folyékony, pépes diétára szorulnak vagy idült, illetve heveny betegségben szenvednek.

Az elektromos fogkefe, ínyzuhany, fogköz-tisztító kefe, fogselyem, mint technikai segédletek, hatékonyabbá teszik a lepedék eltávolítását, ezáltal fogaink egészségének megőrzését, amiről ma már azt is tudjuk, hogy pénzben is milyen érték. Ha megőrizzük - fogunkhoz verhetjük a garast!

| fogmosás, foglepedék, szájhigiénia
2002-07-18 12:43:37
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop