Mi lakik a fogkefén?

Sokan talán nem is tudják, mi minden tenyészik a fogkeféjükön. Az alábbiakból kiderül az igazság, és az is, milyen gyakran ajánlatos fogkefét váltani.

| InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Manchesteri kutatók vizsgálata szerint fogkefénken csak úgy hemzsegnek a baktériumok. Egyetlen fogkefén több mint százmillió kórokozó található, többek közt a hasmenést okozó E.coli baktérium, vagy bőrfertőzést előidéző Staphylococcusok. Pánikra azonban nincs ok, hiszen a szájüreg sem kifejezetten steril.
Baktériumok a szájüregben

Naponta több százféle mikroorganizmus található a szájban. Ez önmagában nem is lenne gond, baj csak akkor van, ha felborul az egyensúly. Maga a plakk, amit a fogmosás során eltávolítunk, valójában baktériumokból áll, így ezek minden fogmosásnál rákerülnek a fogkefére.

Megbetegedhetünk a fogkefétől?

Ez nem valószínű, mert a szervezet természetes védekező rendszere megakadályozza, hogy a fogmosástól betegek legyünk. Mégis, vannak bizonyos alapvető óvintézkedések, amelyeket ajánlatos betartani.

Ne tartsuk a fogkefét közel a vécéhez

A legtöbb fürdőszoba meglehetősen kicsi, sok helyütt a vécékagyló a mosdóhoz közel helyezkedik el. Valahányszor lehúzzuk, baktériumok özöne száll a levegőbe, igyekezzünk tehát a fogkefét minél távolabb elhelyezni a vécékagylótól.

Tárolási tippek

Öblítsük le használat után a fogkefét, és tartsuk szárazon, azaz ne tegyük tokba és ne rakjunk rá védőt. A legjobb, ha függőlegesen, a fejével felfelé tároljuk.

Fontos: még családtagnak se adjuk kölcsön, és ne is használjuk másét.

Jó ötlet-e a fertőtlenítés?

Számos fertőtlenítőszerrel, UV-fénnyel, vagy baktériumölő szerekkel találkozhatunk a hirdetésekben. Nem ártanak, de tudnunk kell, hogy az összes kórokozót úgysem pusztítják el. Ha egymillió baktérium van a fogkefén, a 99,9 százalék elpusztítása után még mindig marad ezer.

Hasonlóan kár a mikrohullámú sütőbe tenni, mert az sem nyújt tökéletes védelmet, ráadásul árthat is a kefének.

Milyen gyakran cseréljük?

A baktériumok elleni küzdelem legjobb módja, ha fogkefénket rendszeresen, 3-4 havonta cseréljük.

A baktériumok okozzák a fogínybetegségeket, a fogak romlását, és a rossz leheletet is. Mossunk tehát minél gyakrabban fogat és a selyemről se feledkezzünk meg.

| fogkefe, fogápolás, baktérium
2016-02-19 12:51:00
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop