Szájüreg betegségei

A szájüregben kialakuló elváltozások közé sokféle sérülés és kinövés tartozik, mint például az afta vagy a daganatos kinövés. Bizonyos színváltozások jöhetnek létre a szájüreg és a szájpad belső felszínén. Egyéb betegség tünete lehet a rossz szagú lehelet, valamint a nyálmirigyek rendellenességei.

szájüreg, afta, daganat, leukoplákia, afta | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az afták apró, fájdalmas kiütések a szájüregen belül.

Az elváltozásokat kiváltó ok ismeretlen, bár úgy tűnik, hogy kialakulásukban szerepet játszik a stressz - gyakran fordulnak elő például egyetemi hallgatókban dvizsgaidőszak alatt. Az afták fehéres színű, piros szélű foltok alakjában jelennek meg. Szinte mindig a puha, elmozdítható részeken, elsősorban az ajkak, vagy a pofa belső felszínén, a nyelven, illetve a lágy szájpadon, ritkán a torok tájékán jönnek létre. A kisméretű elváltozások (átmérőjük 1 cm-nél kisebb) gyakran két-három tagú csoportokban jelennek meg, és általában tíz napon belül nyomtalanul elmúlnak. A nagyobb afták kevésbé gyakoriak, szabálytalan alakúak, gyógyulásuk akár több hétig is eltarthat; gyakran heg marad utánuk.

Panaszok, tünetek

Az afták az ilyen kis elváltozásoktól elvárhatónál jóval fájdalmasabbak. A fájdalom, mely általában 4-10 napig tart, erősebbé válhat, ha a nyelv kidörzsöli a sérülést, vagy ha forró, illetve fűszeres ételekkel kerülnek kapcsolatba. Súlyos esetben láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata, és általános levertség jöhet létre. Sokakban visszatérően jelentkezik az elváltozás, évente egy vagy több alkalommal.

Kórisme és kezelés

Az orvos vagy a fogorvos a küllem és a fájdalom alapján azonosítja az aftát, bár a herpesz szimplex okozta elváltozás nagymértékben hasonlíthat rá.

A kezelés alapja a fájdalom csillapítása az afta eltűnéséig. Az érzéstelenítő készítmények, mint a lidocain oldat, az aftára kenhetők, vagy szájöblítésre is használhatók. Védő hatású ecsetelőkkel is csillapítható a fájdalom; ilyen szer a carboximetilcellulóz.

Több percig hatékonyan csillapíthatják a fájdalmat, így megkönnyíthetik az evést, bár gyengítik az ízlelést. A fogászatban használatos, védő hatású ecsetelőkkel is csillapítható a fájdalom; ilyen szer a carboximetilcellulóz. Amennyiben egyszerre több afta van jelen, az orvos vagy a fogorvos tetraciklines szájvizet is felírhat. Ha valakinél visszatérően, súlyos aftás kitörések észlelhetők, a megjelenéssel egyidőben alkalmazható a fenti készítmény.

A terápia egy másik lehetséges módszere az ezüst-nitrátos kauterizáció, mellyel az afta alatti idegvégződéseket roncsolják el. Alkalmanként az orvos vagy a fogorvos a súlyos aftákra kortikoszteroidos kenőcsöt írhat fel, mely közvetlenül kenhető az elváltozásra. Dexametason tartalmú szájöblítő oldat, vagy prednizolon tabletták használhatók a súlyosabb időszakok alatt.

| szájüreg, afta, daganat, leukoplákia
2009-02-26 10:15:14
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop