Fogorvosi ellátás az alacsony jövedelműek részére

Az Egyesült Államok hatóságainak jelentős lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű amerikaiak számára is elérhetővé váljék a fogaik és ínyük megfelelő kezelése, jelentette ki az American Dental Association, az Amerikai Fogorvosok Szövetsége. Jelenleg ugyanis az Egyesült Államokban felmerülő, a szájüreggel és a fogakkal kapcsolatos egészségügyi problémák jelentős részét a népesség egy kis százaléka, az alacsony jövedelmű, és a Medicaid által biztosítottak jelentik.


A fogszabályozó kezelés

Fogazati rendellenességek alatt tágabb értelemben az arc-és állcsontok fejlődési rendellenességeit értjük, a fogsorívek hibás állását, illeszkedését, szűkületét, a szám feletti fogak jelenlétét, egyes fogak hibás állását, elhelyezkedését.


A szájhigiéné szerepe a megelőzésben

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására. A dentális plakk eltávolítására mechanikus eszközöket és kémiai anyagokat próbáltak alkalmazni.


A szájüreg, fogazat

A szájüreg a fogazattal és a csatlakozó nyálmirigyekkel a tápcsatorna kapuját képezi. Hiányos működése a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethet. A rágóképesség csökkenése korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja a rostdús, fizikai tulajdonságaiknál fogva jó rágást kívánó élelmiszerek felaprózását. Közismert, hogy hiányos rágófunkció esetén a nyálenzimek aktivitása is csökken, s a gyomor-bél traktusba többé-kevésbé emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, gyengeség) is.


Szájüreg betegségei

A szájüregben kialakuló elváltozások közé sokféle sérülés és kinövés tartozik, mint például az afta vagy a daganatos kinövés. Bizonyos színváltozások jöhetnek létre a szájüreg és a szájpad belső felszínén. Egyéb betegség tünete lehet a rossz szagú lehelet, valamint a nyálmirigyek rendellenességei.


fogREND

Valaha a kínaiak rugalmas selyemszállal próbálták sorbaállítani a fogakat. A modern értelemben, vett fogszabályozás csak a század elején, illetve a világháború után indult lényeges fejlődésnek. Ekkor már nem aranyból, hanem különféle fémötvözetekből készültek a fogakra helyezhető készülékek, de robbanásszerűen az elmúlt húsz évben haladt előre e tudomány. Mindez a technikai lehetőségeknek, és a növekvő keresletnek köszönhető, mely leginkább a civilizált országok lakosságának körében jelentkezett. Tévedés lenne azt gondolni, hogy mindössze esztétikai megfontolásból; a rágás hiánya, a csecsemőtáplálkozás nem megfelelő volta, a csírahiányos környezet, és a szorongáson alapuló parafunkciók: köröm- és tollrágás, ujjszopás következtében kialakuló fogazati rendellenességek teszik szükségessé a fogsor művi rendezését. Budapesten például, az elmúlt tíz évben meghétszereződött az allergiás gyerekek száma. Ôk betegségük folyamán "szájlégzőkké" válnak, ezért fogsoruk záródása rossz irányba fejlődik. Ennek eredménye egy jellegzetes hosszúkás arcforma.


Igen hatásosak a fogvédő bevonatok

A fogvédő bevonatok hosszantartó és igen hatékony védelmet nyújtanak a fogak romlása ellen, derül ki egy új felmérésből.


Hogyan viselhetjük el könnyebben a fogorvosi kezelést?

Ha ideges leszel, amikor a fogorvosi kezelésre gondolsz, nem vagy egyedül. Körülbelül 35 millió amerikai érez félelmet a kezelés gondolatára. Elviselhetőbbé teheted a dolgot, ha a következő tanácsokat elfogadod:


A nőknek speciális szájápolásra van szükségük

Pusztán női mivoltuk miatt a nőknek különleges szájápolásra van szükségük. A nők szájüregének egészségét az életük folyamán bekövetkező hormonális változások is befolyásolják. A pubertással, terhességgel, menopauzával és az orális fogamzásgátlókkal összefüggő hormonális ingadozások miatt a nők fogékonyabbak a különböző fogínybetegségek iránt.


Félelem nélkül

Az első maradandó fogak előtörésekor alkalmazható a barázdazárás, az eljárást tehát úgy hat-éves kor tájékán célszerű elvégezni. Az időpont azért is fontos, mert a beavatkozás, bár egyáltalán nem fájdalmas, mégis időigényes és együttműködést is igényel a gyermek részéről. Erre az iskoláskorú gyermek nagy valószínűséggel már alkalmas.


| 2 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop