Így befolyásolja a száj egészsége a szervezetét

A száj állapota az egész szervezet egészségével szoros kapcsolatban áll. Ez azt jelenti, hogy a szánkat érintő problémák más egészségügyi gondokat is okozhatnak – például stroke-ot vagy szívbetegséget. Az alábbiakban ezt a különös kapcsolatot járjuk körül.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hirdető

Miért olyan fontos a száj egészsége?

A szájra sokan a test egy különálló részeként tekintenek. Azonban attól, hogy fogainkkal más szakorvos foglalkozik, vagy hogy egészségbiztosításunk nem fedi a fogászati problémáinkat, a száj valójában a test létfontosságú részét képezi.

A tapasztaltabb fogorvosok már a páciensek szájának megvizsgálásával sokat képesek leszűrni betegeik általános egészségügyi állapotáról.

Az egészségtelen szájnak többféle árulkodó tünete is lehet, úgymint:

• Gingivitis, azaz a fogíny bakteriális fertőzése. Ez a fogínybetegség egy korai, kevésbé súlyos, kezelhetőbb stádiuma.

• Periodontitis, a fogínybetegség súlyosabb stádiuma, ami már maraandó károkat okozhat az ember szájában.

• Fogszuvasodás, ami általában kezeletlen lyukas fogak miatt alakul ki.

Milyen tényezők befolyásolják a száj egészségét?

Több tényező is közrejátszik a száj és a szervezet egészsége közötti kapcsolatban. Íme a legfontosabbak ezek közül:

Gyakori kockázati tényezők

A fogínybetegségnek és a szisztémás betegségeknek több közös kockázati tényezőjük is van, például:

• egészségtelen, például cukrokban gazdag étrend

• dohányhasználat

• nagy mennyiségű alkoholfogyasztás

• intenzív stressz

Ezek a tényezők mind okozhatnak fogínybetegséget, lyukas fogakat, illetve szisztematikus egészségügyi problémákat is.

Genetika

Egyes páciensek felmenőiktől örökölték, hogy fokozottan hajlamosak a fogínybetegségre és szisztematikus betegségekre.

A test reakciója a baktériumokra

Ez ugyan nem genetikai tényező, de szorosan kapcsolódik a szervezetek sajátos működéséhez. Minden test máshogyan reagál a baktériumok jelenlétére. Egyesek szervezete például sokkal hevesebben reagál az olyan baktériumokra, amelyek bizonyos páciensekben gyulladást és más károkat okozhatnak.

A gyulladást okozó molekulák (pl. a C-reaktív fehérje) szintje gyakran magasabb azok szervezetében, akiknek fogínybetegségben és szisztematikus betegségben szenvednek.

Különféle egészségügyi problémák

Nem csak a rossz szájhigiénia okozhat más egészségügyi problémákat – ez fordítva is működik: egyes betegségek szájproblémákhoz vezetnek.

Az egyik ilyen a cukorbetegség. A nem megfelelően kezelt cukorbetegséggel élők számára sokkal magasabb a súlyosabb fogínybetegség kialakulásának kockázata.

Egyes kutatások szerint a csontritkulásnak is köze lehet a fogínybetegséghez, mert a csontok ásványianyag-hiánya az állkapcsot is érintheti.

További betegségek, amik kihathatnak a száj egészségére például:

• Alzheimer-kór

• fibromyalgia

• HIV/AIDS

• prosztatarák

• rheumatoid arthritis

Hogyan őrizzük meg szájunk egészségét

Ha a fentiek alapján úgy érezzük, hogy ideje szigorúbban vennünk fogaink és fogínyünk egészségét, akkor több mindent is tehetünk szánk karbantartásáért:

Mossunk fogat napi kétszer: Használjunk magas fluoridtartalmú fogkrémet és legalább két percig súroljuk fogainkat alaposan, de óvatosan. A legalaposabb fogközi tisztítás érdekében ajánlott fogselymet használni a több helyen is kapható interdentális fogkefék helyett, mert a fogselyemmel még a szűkebb rések is elérhetők a fogak között.

Látogassunk el évente kétszer fogorvosunkhoz: A rendszeres alapos vizsgálatok segítenek elkerülni, hogy a kezdeti stádiumukban könnyedén kezelhető problémák később sokkal súlyosabb szövődményeket okozzanak.

Kérjünk időpontot egy parodontológustól: A parodontológusok a fogíny, a fogágy és a száj nyálkahártyájának kezelésére szakosodott orvosok.

Kezeltessük más egészségügyi problémáinkat is: A szájon kívüli betegségek és problémák kezelésével szánk egészségéhez is hozzájárulunk.

Kövessünk egészséges életmódot: Ami jót tesz a szervezetünknek, az jót tesz a szánknak is (és fordítva). Táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, és kerüljük a káros, egészségtelen szokásokat.

Ha Önnél is eljött az idő, hogy meglátogassa a fogorvost és részt vegyen egy fogászati szűrővizsgálaton, akkor keresse fel a Lévai Dental fogászatát, ahol bármely fogászati probléma esetén várják Önt vagy gyermekét! Ismerje meg közelebbről rendelőjüket és kérjen időpontot az alábbi linkre kattintva: fogászati kezelés Budapest!

| szájüreg. betegségek
2022-11-29 10:54:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop