Állkapocs ízület működési zavara

Működési zavarról akkor beszélhetünk, ha az ízületi porckorong a normális helyzeténél előbbre helyezkedik el. Az ízületek behatárolatlan működési zavaraiban a porckorongok sohasem térnek vissza eredeti helyzetükbe, és az állkapocsmozgások beszűkülnek. A gyakrabban előforduló, behatárolt működési zavar esetében a porckorong csak szájzáráskor helyezkedik el a normális helyzeténél előbbre. A száj nyitásakor az állkapocs előrecsúszásával a porckorong visszaugrik, és kattanó hangot hallat. A száj bezárásakor más hanghatás mellett újra előre kerül.

állkapocs ízület, működési zavar | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Panaszok, tünetek és kórisme

Gyakran az egyetlen tünet csak a száj nagyra nyitásakor, vagy oldalra mozdításakor hallható jellegzetes, kattanó hang. Az emberek körülbelül 20%-ában tünetmentesen is előfordul működési zavar, a hangok ilyenkor is megvannak. A fogorvos a száj lassú nyitása, zárása során diagnosztizálhatja az elváltozást.

Kezelés

Kezelésre csak akkor van szükség, ha állkapocsfájdalom, szájnyitási nehezítettség áll fenn. Ha a beteg a tünetek kialakulása után azonnal orvoshoz fordul, a korai kezeléssel a porckorong visszanyomható normális helyzetébe. Ha az elváltozást három hónapon belül kezelik, a fogorvos az állkapcsot előremozdító sínt készíthet. Így a porckorong a helyén marad, a rögzítő szalagok pedig megszilárdulhatnak. A fogorvos 2-4 hónap elteltével átállítja a sínt, így az állkapocs visszatérhet eredeti helyzetébe, de a porc is a helyén marad.

Az ízületi működészavarban szenvedő beteget a fogorvos a nagymértékű szájnyitás - ásítás, nagy szendvicsek harapása - kerülésére utasítja. A betegeknek meg kell tanulniuk elnyomni az ásítást, és csak könnyen rágható, feldarabolt ételt fogyaszthatnak.

Ha az elváltozás csak műtéttel kezelhető, az arc- és szájsebész megváltoztatja a porckorong alakját és visszavarrja az eredeti helyzetébe. Az ilyen sebészeti beavatkozások azonban viszonylag ritkák.

Gyakran fordul elő izomfájdalom, izomfeszülés; az izomfájdalom kezelése után a többi panasz már magától is elmúlik. A fogorvosok ezeket a panaszokat a működési zavarnál könnyebben kezelik.

| állkapocs ízület, működési zavar
2009-02-20 20:11:15
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop