Arc fejlődési rendellenességek

2022. 08. 28

A temporomandibuláris ízület veleszületett rendellenességei ritkák.

Állkapocs ízületi betegségek

2014. 03. 19

Érdemes odafigyelni, ha kattog az állkapcsa, vagy nem tudja miért fáj a feje, esetleg a fogát csikorgatja éjszaka – tanácsolja dr. Hermann Péter, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának igazgatója. Ezek a tünetek ugyanis állkapocs ízületi megbetegedést is okozhatnak, ahogy a rossz tartás vagy a mértéktelen rágózás is.

Kiugrott az állkapcsa egy triplaburgertől egy brit nőnek

2013. 08. 21

Túl nagyra tátotta a száját egy háromrétegű hamburgerhez Liverpoolban egy nő, ami miatt kiugrott helyéről az állkapcsa és orvosi ellátásra szorult.

A világon először alkalmazott eljárással ültettek be állkapcsot holland és belga orvosok

2012. 02. 03

Háromdimenziós képtechnikát alkalmazó új eljárással készített állkapcsot ültettek be sikeresen egy idős holland asszony szervezetébe - jelentette be a műtétet végző belga-holland orvoscsoport csütörtökön a belgiumi Hasseltben.

Fogorvosok tiltakoznak a gigaburgerek állkapocsveszélye miatt

2010. 07. 10

Állkapocssérüléseket okoznak a túl nagy hamburgerek - állítják fogorvosok Tajvanon és a gigaadagok megszüntetésére szólítják fel a gyorséttermeket.

Állkapocs, izomfájdalom és izomfeszülés

2002. 06. 04

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus). A legtöbb ember a függőlegesen tartott mutató-, középső-, vagy gyűrűsujjának hegyét könnyen betolhatja felső és alsó metszőfogai közé. Az izmokkal kapcsolatos problémákban szenvedőknél ez a rés rendszerint szűkebb.

Állkapocs lazulás

2002. 06. 04

A rágóízületet összetartó szalagok megnyúlása miatt alakulhat ki a laza állkapocs. Kilazult állkapocs esetén az állkapocs előrefelé kicsúszhat a vápájából, ami fájdalomhoz, a szájzárás kivitelezhetetlenségéhez vezethet. Ez többször is kiújulhat.

Állkapocs ízület működési zavara

2002. 06. 04

Működési zavarról akkor beszélhetünk, ha az ízületi porckorong a normális helyzeténél előbbre helyezkedik el. Az ízületek behatárolatlan működési zavaraiban a porckorongok sohasem térnek vissza eredeti helyzetükbe, és az állkapocsmozgások beszűkülnek. A gyakrabban előforduló, behatárolt működési zavar esetében a porckorong csak szájzáráskor helyezkedik el a normális helyzeténél előbbre. A száj nyitásakor az állkapocs előrecsúszásával a porckorong visszaugrik, és kattanó hangot hallat. A száj bezárásakor más hanghatás mellett újra előre kerül.

Állkapocs ízületi gyulladás és artrózis

2002. 06. 04

Az ízületi gyulladás ugyanúgy érintheti a rágóízületet, mint a szervezet bármely más ízületét. Az artrózis degeneratív ízületi megbetegedés, melyre jellemző az ízületi porcok elfajulása; inkább idősebbekben jelentkezik. A rágóízület porca nem annyira erős, mint a többi ízületé. Mivel az artrózis gyakran akkor alakul ki, amikor a porckorong már hiányzik, vagy lyukacsos, a száj nyitásakor, zárásakor reszelő érzés jöhet létre.

Állkapocs ízület elcsontosodás (ankilózis)

2002. 06. 04

Az ankilózis az ízületet alkotó csontok összecsontosodása, vagy az azt körülvevő szalagok elmeszesedése miatt az ízületi mozgások elvesztését jelenti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop