Égő érzés szájban, nyelőcsőben

száj, nyelőcső, égés, nyelÅ‘csÅ‘ | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Szeretném ha válaszolna nekem az alábbi kérdéseimre: Már lassan két éve, hogy kezdődött nálam egy furcsa tünet, aminek a végére még most sem tudtam járni, pedig számtalan orvosnál megfordultam. Szinte állandó jelleggel úgy érzem, hogy a nyelvem és a szám belül gyulladásban van és ez egy égő érzés. Rossz a szám íze, sokszor kell rágót bevennem, hogy közömbösítsem. Van úgy, hogy már reggel így ébredek, ilyenkor még a nyakam is fáj, szinte recseg. Azt már megfigyeltem, hogy erős, fűszeres ételek evése után pár órával, ég a nyelőcsövem, és az egész szám belül. Ez sokszor pokolian elviselhetetlen érzés. Már megfordultam gégésznél, szájsebésznél, belgyógyásznál, fogorvosnál és senki semmit nem tudott megállapítani.

A kérdésem az lenne, mitől lehetségesek ezek a tünetek? Egyáltalán mi okozhatja ezt a gyulladást? Az emésztésem sincs rendben, mert rendszerint felpuffadok.Bár használok alakalmanként bilagitot, vagy savlekötő tablettát, de nem észleltem ,hogy jobb lenne tőlük. Ez a kellemetlen érzés végigkíséri szinte az egész napomat, de evés után a legrosszabb. Lehetséges, hogy valamiféle rossz gyomorműködés okozhatja? Egyáltalán hova forduljak? Előfordulhat ez idegalapon? Képes a vegetatív idegrendszer ilyen tüneteket okozni? Mit tehetek ellene? Kérem a Doktornőt segítsen nekem!

Talán az tud segíteni a kérdés megoldásában, hogy ha feleleveníti, mi volt két évvel ezelőtt, ami előhozta a panaszait. Talán átesett egy lázzal járó fertőzésen? Elkezdett valami gyógyszert, gyógynövényt szedni? Állás változtatott? Máshol étkezik? Légkondicionálóval felszerelt helyiségben dolgozik? Vidékről a városba, esetleg új lakásba költözött? Kap az orrán levegőt?

A fentiek csak vázlatosan említik azokat a lehetőségeket, melyek tüneteit előidézhetik, és még csak nem is említettem a vitaminhiányt. Gondolom, az említett orvosok a szükséges labor és hasi vizsgálatot elvégezték. (májfunctio, vérkép, cukor, hasi UH, esetleg gyomorvizsgálat is) és ezek megvoltak. Ha ez így van, B12 injekcióval és multivitaminok adásával lehet tenni egy kísérletet. Ezt kiegészítheti a tartózkodási helyeinek levegő párásításával. Emésztést elősegítő szerek szintén hasznos kiegészítői lehetnek a terápiának. (cholagog, hasnyálmirigy kivonat). Ezek vény nélkül kaphatók. Remélem, ezek segíteni fognak.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| száj, nyelőcső, égés
2002-07-11 14:53:51
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop