Szájszárazság

szájszárazság | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Mostanában állandóan száraznak érzem a számat. Ezért igyekszem sok folyadékot inni, de ez nem segít, sőt sokszor a nyelés is nehezemre esik. Mi okozhatja ezt?

A szájszárazságnak igen sokféle oka lehet. Leggyakrabban komolyabb betegség nélkül, főleg éjjel, akkor jelentkezik, hogy az orrnyálkahártya hurutja, orrdugulás miatt nem orrunkon, hanem szájon át vesszük a levegőt. Emésztési zavar, pl. máj- és epeműködési rendellenesség, nehezebb zsíros, fűszeres ételek fogyasztása szintén szájszárazságot okozhat.

Ha nagymennyiségű folyadékfogyasztás, illetve nagyobb mennyiségű vizeletürítés kíséri a szájszárazságot, akkor forduljunk orvoshoz, mert ez kezdődő cukorbetegség jele lehet.

Ha elolvassuk a gyógyszertájékoztatókat, láthatjuk, hogy igen sok gyógyszer mellékhatása lehet szájszárazság, ha valamilyen gyógyszert szed rendszeresen, ennek is nézzen utána.

Idősebb korban a gyógyszermellékhatásokat még fokozhatja az agyérelmeszesedés következtében fellépő beidegzési zavar, mely nyelési panaszokat okoz.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| szájszárazság
2002-07-11 15:17:10
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop