Hirdetés

A fertőzéses íny- és szájgyulladások

Az ínyre és az egész szájra kiterjedő gyulladást baktériumok, vírusok és gombák okozhatják.

afta, herpesz, fekélyes ínygyulladás, gombás fertőzés |

InforMed Hírek14   InforMed | Bánóczy, J.


A baktériumok által okozott fekélyes ínygyulladás akut formájában az íny duzzanatát, az ínyszélen fekélykoszorú képződéssel, fájdalmat, nyálfolyást, lázat okozhat.

Oka a szájban lévő egyes baktériumfajták (fusiformisok, spirocheták) elszaporodása, kezdeti ínygyulladás talaján, elhanyagolt száj higiéné következtében. Utána maradandó károsodás: az elpusztult ínypapillák következtében kialakult állapot maradhat vissza.

A herpeszvírus ugyancsak okozhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél) apró hólyagocskákkal, ezek megrepedésekor fájdalommal, lázzal járó heveny íny- és szájgyulladást.

A herpeszvírus megmaradhat éveken át lappangó állapotban a szervezetben, és különböző behatásokra (láz, napsütés) aktiválódva hozza létre az ajakherpeszt. Ez apró hólyagocskák csoportjából álló, 1 cm átmérőjű vagy annál nagyobb "kiütés", amely az ajakpír és a bőr határán elhelyezkedve, a hólyagocskák megrepedése után néhány nap alatt beszárad és meggyógyul.

Recidiváló aftának nevezzük egyes egyéneknél azt a szájnyálkahártyán gyakran előforduló, gombostűfejnyi - lencsényi hámhiányt, melyet piros udvar vesz körül. Ez fájdalmas, de 8-10 nap alatt magától is meggyógyul.

Keletkezésének oka túlérzékenységben, a szervezet immunállapotának megváltozásában keresendő.

A gombás fertőzéseket a szájban mindenkor jelenlévő Candida albicans nevű gombafajta megszaporodása idézi elő. Krónikus formájában (a heveny gyulladás ritka) mindkét szájzug berepedését, gyulladását ("pállott száj") okozza, a nyelv és a szájpadi nyálkahártya erősen vörös, gyulladt, fehéres lepedék fedheti.

Kiváltó oka lehet: előzetesen hosszan tartó antibiotikus kezelés, B-vitamin-hiány, rossz, régi fogsor, a protézis hiányos tisztán tartása stb.

A fertőzéses betegségek mindegyike jól gyógyítható szakorvos által, ám alapvető fontosságú a megfelelő száj higiéné, protézis viselése esetén pedig a fogsor tisztán tartása.

afta, herpesz, fekélyes ínygyulladás, gombás fertőzés

2017-07-05 20:31:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop