A nyelvünk hegyén

A nyelven vagy a szájpadláson tapasztalt égő érzést legtöbbször a forró kávé vagy a pizzán megolvadt mozzarella okozza. De egyeseknél, különösen a postmenopausa korában levő nőknél a száj égő érzése csak úgy magától ki kialakulhat. És van, hogy nem is múlik el.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalOhotos.net

Az égő száj-szindrómára valaha úgy tekintettek, mint egyre a sok tünet közül, amelyet az „ideges” idősebb hölgyek kitaláltak maguknak. Az újabb kutatások azonban arra utalnak, hogy a problémának a száj megváltozott ízlelőképességéhez van köze.

Az égő száj-szindróma általában a nyelven jelentkezik, néha a szájpadláson is, de bárhol előfordulhat a szájüregben. Gyakran hirtelen kezdődik, és akár évekig is eltarthat. Az égő érzés reggel a legelviselhetőbb, de a nap folyamán egyre rosszabb lesz. Alváskor általában teljesen megszűnik, és reggel minden kezdődik elölről.

Gyakran párosul fémes vagy keserű íz érzetével, valamint szájszárazsággal.

Azt is vizsgálták, vajon nem pszichés okai vannak-e a tüneteknek, ám kiderült, hogy a helyzet fordítva van, inkább a tünetek okoznak szorongást vagy depressziót.

Diagnosztizálni csak kizárásos alapon lehet, ha kiderül, hogy az égő érzést nem gombafertőzés, vitaminhiány vagy cukorbetegség okozza, akkor az égő száj-tünetegyüttes a diagnózis.

A legújabb kutatások a szindróma és az ízlelési problémák kapcsolatáról szólnak. A nyelv hegyén érzékeljük a keserű ízt, és a fenti betegségben szenvedőknél ez valahogy gátlás alá esik. Az elmélet az, hogy az ízek gátolják a fájdalmat, és ha az ízleléssel valami probléma van (mint például a keserű íz érzékelésének megszűnése a nyelv hegyén), akkor nincs fájdalomgátlás, a fájdalom pedig égő érzésként nyilvánul meg.

A tünetegyüttes általában idősebb nőknél fordul elő, és a kockázatot fokozza a B12-vitamin, a folsav vagy a vas hiánya is.

Bizonyos betegségek, mint a Sjögren-szindróma, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-betegségek vagy a más elégtelen működése is okozhatnak égő érzést a szájban, de mégsem ez a jellemző.

Előfordulhat, hogy a magas vérnyomás ellen szedett ACE-gátlók is kiváltják a betegséget.

Kezelésként vannak, akik jégkását szopogatnak, vagy rágógumival próbálkoznak. Gyógyszeres kezelésként alkalmazható a Klonopin (clonazepam) együttesen a Neurontonnal (gabapentin), esetleg az epilepszia ellen használt Lamictal.

| nyelvégés, égő száj, menopauza
2022-07-20 09:15:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop