A száj- és garatnyálkahártya- daganatok megelőzése

Az onkológiai megbetegedésekben az önvizsgálatok szerepe növekvőben van. Ezt főként a felvilágosító képzések, előadások és a médiában folyó tájékoztatás teszi lehetővé.

száj- és garatnyálkahártya- daganatok, megelőzés | Gyógy-ír   Kisalföld | Zemplén, B.
Elfogadott eljárás az önvizsgálat a here, az emlő és a bőr elváltozásainak észlelésekor. Nem orvosi diagnózist várnak el az önvizsgálat során, hanem csupán annyit, hogy a vizsgáló észlelje szervezetének eddigi nem észlelt eltéréseit, és emiatt forduljon orvoshoz.

A száj- és garatnyálkahártya tükörben otthon is vizsgálható. Áttekinthetjük az alsó és felső ajak belső felszínének nyálkahártyáját, az alsó és felső fogíny külső részét, a nyelv felemelésével a nyelv alatti terület nyálkahártyáját, a nyelvet kiöltve a nyelv oldalsó és háti felszínét. Tágra nyitott szájjal jó megvilágítás esetén látható a lágy szájpad és a nyelvcsap felszínnyálkahártyája is.

Eltéréseket leggyakrabban két formában észlelünk. Egyrészt a nyálkahártya síkjából kiemelkedő duzzanatokat, másrészt a nyálkahártya normális színétől elütő fehér, illetve livid színű nyálkahártya-elváltozásokat észlelünk.

Meg kell különböztessük az akut és krónikus elváltozásokat. A gyulladások, melyek vírusos, bakteriális vagy gombás eredetűek lehetnek, fájdalmasak és égető érzéssel járnak. Ismeretes a vírus által okozott, fehér színű, igen fájdalmas afta, vagy a fogínynél észlelhető bakteriális, gennyes csomó, mely sárgás színű.

A szűrővizsgálatok, ezzel az önvizsgálat is főként a krónikus, nem fájdalmas nyálkahártya-elváltozásokra irányulnak. A nyálkahártya szintjéből kiemelkedő duzzanatok lehetnek ciszták, tömlők, kisnyálmirigy-duzzanatok, fibrómák, vagy pl. éreredetű kis daganatok.

Éles ételmaradék sértheti fel a nyálkahártyát és ott betokolódik, kis tömött duzzanatot okozva. A szintbeli eltérések közül gyakoribbak az úgynevezett fehér nyálkahártya-elváltozások. Ezek leggyakrabban krónikus inger (dohányzás, alkohol, rossz fogak, hibás fogművek) talaján keletkeznek, és komoly figyelmeztető jelek. Gyakran csak a nyálkahártya krónikus gyulladását jelzik, de sokszor már rákmegelőző állapotok, melynek gyógyításával a rosszindulatú daganat kialakulása meggátolható.

A livid, vöröses nyálkahártya-elváltozások szintén eltérnek a normális szövettől, lehetnek éreredetűek, vagy valamilyen rendszerbetegség szájüregi megjelenési formái.

A kérdést összefoglalva, mindenképpen javasolható a száj-garatűri nyálkahártya önvizsgálata, különösen a veszélyeztetett betegek esetén.

Az időben felismert elváltozás kezelése is egyszerű, többnyire ambulánsan elvégezhető, és megelőzhető vele a komoly anyagi és lelki megterhelést jelentő onkológiai kezelés.

| száj- és garatnyálkahártya- daganatok, megelőzés
2007-11-11 01:36:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop