A szájüregi rákok, rákelőző állapotok korai felismerése és kezelése

A rosszindulatú daganatok, ezen belül a rák (karcinóma) előfordulási gyakorisága világszerte növekszik. Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és hazánkban is a leggyakoribb halálokot a keringési rendszer betegségei után másodikként a daganatok okozta halálozás képezi. Magyarországon a daganatos megbetegedések aránya más országokkal összehasonlítva, kiemelkedően magas.

szájüregi rák, korai felismerés | Fogunk védelmében   SubRosa Kiadó | Bánóczy, J.
A szervezet különböző területeire lokalizálódó rosszindulatú daganatok közül a szájüregi rákok - a gyomor-, tüdő-, emlő-, vastagbél- és méhnyakrák után - gyakorisági sorrendben a fejlett országokban a hatodik helyen állnak.

Magyarországon a férfiak az ajak-szájüregi rákok előfordulási gyakorisága tekintetében az ötödik helyet foglalják el. Az összes rákféleséget tekintve az ajak- és szájüregi rák általi halálozás mutatta hazánkban a legnagyobb mérvű növekedést: az elmúlt 15 évben a halálesetek száma az évenkénti 400-ról kb. 1200-ra növekedett. Az összes rosszindulatú daganat 5 százaléka a szájüregre lokalizálódott.

A szájüreg, illetve az arc-állcsontok területén előforduló rosszindulatú daganatok - gyakoriságuk emelkedésén kívül - rendkívül rosszindulatúak, gyorsan terjednek, áttéteket képeznek, ezért magas a halálozási arányuk.

A szájüregi karcinómák kialakulásának okai összetettek, mint általában a daganatoké. A rosszindulatú daganatok létrejötte belső és külső tényezők összejátszásának a következménye lehet.

Nehezen befolyásolható belső tényezőkként szerepelhetnek genetikai tényezők, a hormonális rendszer állapota és a szervezet immunológiai állapota.

Külső tényezőként befolyással lehetnek a következő környezeti rákkeltő tényezők: foglalkozási ártalom, dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott gyógyszerfogyasztás, stressz, a nem megfelelő életvezetés. A szájüregi daganatok létrejöttében döntő szerepe van a helyi, külső behatásoknak: a dohányzásnak, az alkoholizálásnak, az elhanyagolt, ápolatlan szájüregnek és fogaknak. Tisztán tartott, gondozott, káros külső behatásoktól mentes szájban a legritkább esetben keletkezik rákos elváltozás.

Nem szükségszerű azonban a már fennálló szájüregi rák tragikus kimenetele: az idejében felismert és kezelt szájüregi rák is gyógyítható.

A szájüregi rákok tünetei

A szájüregi rák mibenlétével, s az előzőekben leírt igen rosszindulatú voltával sokan nincsenek tisztában, ezért elhanyagolják az ajkukon-szájüregben keletkező káros elváltozások észrevételét, megfigyelését. Annál is inkább, mert - a szervezet egyéb területeihez hasonlóan - a kezdődő rák itt sem okoz panaszt, fájdalmat.

Mikor kell rákra gondolnunk és szakorvoshoz fordulnunk?

Minden, az ajkakon, szájban előforduló, nyolc napon belül nem gyógyuló duzzanat, szövetszaporulat, fekély, az ajkak hosszasan fennálló hámló duzzanata, nem gyógyuló sérülése esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Előrehaladott esetben - s ezt nem szabad megvárnunk, mert ilyenkor a gyógyulás már kétséges - a daganat nagyságánál fogva zavarhatja a rágást, a nyelést, a beszédet, kifekélyesedve fájdalmassá válhat, vérzést is okozhat. A csontokra való átterjedés, a helyi nyirokcsomóduzzanat előrehaladt stádiumot jelez.

Lokalizáció

A rákos folyamat kialakulhat a szájnyálkahártya minden területén, az ajkakon és a garatbemenetnél is. Az egyes területek vérellátása befolyásolja a daganat terjedését, így különösen veszélyesek a gyors terjedési lehetőség miatt a nyelvre és a szájfenékre lokalizálódó daganatok.

A szájüregi rákok kezelési lehetőségei, gyógyulási esélyei

Minél korábbi stádiumban fedezzük fel a szájüregi rákot, annál valószínűbb a teljes gyógyulás, illetve nagyobb a gyógyulás esélye. A rák észrevétele, felismerése történhet

  • önmegfigyeléssel (az emlő daganatainak öndiagnózisához hasonlóan),
  • rendszeres fogorvosi vizsgálat vagy panasz esetén fogorvoshoz fordulás során, vagy
  • szűrővizsgálaton való részvétel kapcsán.

Karcinóma gyanú esetén a szakorvos intézetbe utal á a beteget, ahol próbakimetszéssel tisztázzák a diagnózist. Ha a szövettani vizsgálat alapján a rákgyanú igazolást nyer - ennek is különböző fokozatai vannak -, a kezelés a klinikai és szövettani képet figyelembe véve történik.

A korai műtét, a ma már mindenütt rendelkezésre álló különböző besugárzási módszerek, kemoterápiás (gyógyszeres) kezelések jelentősen javították a gyógyulási, s ezzel együtt a túlélési esélyeket.

A fentiekből következik, hogy a szájüregi rákok korai felismerése igen fontos. Még fontosabb azonban a rákelőző elváltozások felismerése.

| szájüregi rák, korai felismerés
2002-12-06 19:51:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop