Ajkak elváltozásai

Változás történhet az ajkak méretében, színében, vagy felületében. Egyes elváltozások ártalmatlanok - például idős korra az ajkak elvékonyodhatnak. Más jelenségek betegségre figyelmeztethetnek.

ajak, elváltozások | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az ajkak mérete

Allergiás reakciók az ajkak duzzanatát okozhatják. A reakciót kiválthatja bizonyos ételekkel, gyógyszerekkel, kozmetikumokkal, vagy levegő által közvetített anyagokkal szembeni érzékenység. Az esetek mintegy felében az allergiát kiváltó ok azonban rejtély marad.

Számos egyéb körülmény is kiválthatja az ajkak duzzanatát. Az egyik az angioödéma, amely örökletes betegség, és visszatérő, rohamszerű duzzanatokat okoz. Nem örökletes tényezők - mint például az eritéma multiforme, napártalom, vagy trauma (fizikai-kémiai behatás) - ugyancsak szerepet játszhatnak az ajakduzzanat kialakulásában. Az ajkak súlyos megnagyobbodásai egyes esetekben enyhíthetőek szteroid injekcióval. Más típusú ajakduzzanat esetén a felesleges szövetmennyiség sebészileg távolítható el az esztétikai szempontok érdekében.

A korral az ajkak elvékonyodhatnak. Kozmetikai célból megnagyobbíthatók a test más részéből vett kollagén-, vagy zsírinjekciókkal. A műtét azonban mérlegelendő, mivel az ajkak külső határvonala esetleg torzulhat.

Az ajkak színe és felülete

A napsugárzás, vagy a hideg, száraz időjárás az ajkak hámlását okozhatja. Hasonló a helyzet az ajakrúzsokkal, a fogkrémmel, az ételekkel, italokkal szemben kialakuló allergiás reakcióknál is. A kiváltó ok megszűntével általában az ajkak is rendbe jönnek. Az orvos egyes esetekben kortikoszteroidokat tartalmazó kenőcsöt írhat fel a hámlás megakadályozására.

A napártalom rendszerint az ajkak, elsősorban az alsó ajak megkeményedését, kiszáradását okozza. A vöröses foltok, és fehér, hártyaszerű felszín megjelenése olyan ártalmat jelezhet, mely a későbbi rákosodás veszélyével jár. Az ilyen súlyos napártalom csökkenthető fényvédő faktort tartalmazó ajakbalzsammal, vagy ellenzős sapka viselésével.

Szeplők, és szabálytalan határú, barnás területek előfordulhatnak az ajkak területén, és évekig megmaradhatnak. Ezek az elváltozások nem jelenthetnek gondot, de az apró, szétszórtan elhelyezkedő barnás-fekete foltok örökletes emésztőszervi megbetegedésre utalhatnak, melyben polipok növekednek a gyomor és a belek területén (Peutz- Jeghers-szindróma). Az ajkak szárazsága, töredezettsége, a szájnyálkahártya vöröses színe Kawasaki-szindrómában figyelhető meg.

Az ajkak gyulladásaiban (keilitisz), a szájzugok fájdalmassá, érzékennyé, vörösessé, betöredezetté és pikkelyesen hámlóvá válhatnak. A gombásodás (szájpenész) a sebesedést hosszú időn át fenntartja. A keilitisz riboflavin (az egyik B-vitamin) hiányában is létrejöhet, de az USA-ban és hazánkban is ritka ez a hiánybetegség.

A szájzugokban függőleges bőrredők és érzékeny bőrterületek alakulhatnak ki, ha a protézisek nem távolítják el megfelelően az állkapcsokat egymástól. A kezelés a fogpótlás helyes beállítása, vagy cseréje lehet.

A bőrrák kiemelkedő területek, vagy kemény szélű fekélyes sebek formájában jelenhet meg.

| ajak, elváltozások
2009-02-02 17:14:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop