Hirdetés

Árulkodó nyelv

A nyelv elárulja, hogyan állunk az egészségünkkel. Kevesen tudják, hogy ránézéssel is mennyi mindent le lehet olvasni róla. Mindent elárul. Nézzünk néhány példát arra, hogy milyen kellemetlenségeket mutathat, és ezeket hogyan kezelhetjük.

nyelv, afta, lepedékes nyelv, fájdalmas nyelv, száraz nyelv |

InforMed Hírek16:21-21   InforMed | Gábor, É.


A jó egészségnek örvendők nyelve rózsaszínű és nedves, felszíne egyenletes, és apró szemcsék mutatkoznak rajta. Az ettől eltérő minden apró változásra oda kell figyelni. Ha bármi zavaró jelenséget tapasztalunk, különösen, ha fájdalmassá válik, ég, lepedékes lesz, foglalkozni kell a problémával, mivel a legkisebb tünet is felhívhatja a figyelmet valami más - akár komolyabb - bajra.

Afta a nyelven

Apró, fájdalmas, vörös zónával körülírt fekélyek, amelyek a nyelv kerületén is végigfuthatnak - ez az afta. Okát nem ismerjük pontosan. Fogorvosi beavatkozás, vagy akár a legkisebb szájüregi sérülés után is előfordulhat.

Néha bizonyos ételek váltják ki: szárított vagy savas gyümölcsök, csonthéjasok (pl. dió, mandula), egyes sajtfélék, paradicsom stb. A stressz is közrejátszik az afta keletkezésében.

Mit tehetünk? A fekélyek kb. 10 nap alatt gyógyulnak, de ennek a folyamatát felgyorsíthatjuk helyi kezelésekkel: fertőtlenítő szájfürdővel, zsálya- és kamillateás öblögetéssel. Megelőzésképpen néha B12 vagy B6-vitamin szedése is hasznos lehet. Hatásos kiegészítő még a lizin, a C-vitamin és a béta-karotin szedése.

Fehér bevont nyelv

Az egyébként élénkpiros nyelven fehér, krémszerű bevonat jelenhet meg. Általában szájpenészt, a „Candida” gombacsalád egyik faja által okozott fertőzést jelzi. Gyakran jelentkezik olyan esetben, amikor az emésztőcsatornában a baktériumflóra egyensúlya felborult. Forduljon gasztroenterológushoz, mert a vastag lepedék legtöbbször rossz emésztés jele!

Sokszor antibiotikum kúra váltja ki. A kórokozó gomba különösen gyorsan szaporodik újszülötteknél, valamint olyan pácienseknél, akiknél az immunrendszer működése meggyengült (pl.: idős emberek, AIDS-betegek, stb.).

Mit tehetünk? Az antibiotikum elhagyása, probiotikumok fogyasztása szükséges a normál flóra regenerálásához.

Száraz nyelv

Ez főleg azoknál fordul elő, akik nyitott szájjal alszanak. Jelezheti egy kiszáradási folyamat kezdetét vagy a nyálmirigyek nem kielégítő működését.

Oka többféle lehet: túlzott stressz, idős kor, helyi sugárkezelés, bizonyos gyógyszerek (pl. az idegrendszerre ható szerek). Az orrdugulás vagy tüdőbetegség miatti szájon át történő légzés is kiszárítja a nyálkahártyát és a nyelvet. A kávé, a fekete és zöld tea is szárítanak.

Mit tehetünk? Rágógumi használata elősegíti a nyálképződést, de alkalmazható a nyáltermelődést elősegítő spray is. Fontos a kiváltó ok megkeresése és rendezése. Orrduguláskor gyors segítség lehet a váltott orrlyukú légzés. Ne feledkezzünk el a bő folyadékbevitelről se! Ne dohányozzon, ne igyon kávét, csersavas teát!

Fájdalmas nyelv

Égető, fájdalmas érzés, rossz szájíz. A „glosszodínia” (nyelvfájdalom) nevű tünettel gyakran fordulnak orvoshoz. A vizsgálat legtöbbször nem mutat ki semmilyen elváltozást a nyelven. Ezt a rendellenes jelenséget elsősorban idegrendszeri panaszokkal küzdő felnőtteknél és változó korban lévő nőknél tapasztalták.

Mit tehetünk? Szájöblítéssel lehet enyhíteni a tüneteket, a fájdalmat. Rágógumi használata, vagy a fogkrém lecserélése is segíthet.

nyelv, afta, lepedékes nyelv, fájdalmas nyelv, száraz nyelv

2019-08-27 10:29:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop