Az orális szex veszélye: a száj-garatrák

A HPV inkább a méhnyak és más nemi szervek daganatának okozójaként ismeretes, de a száj- és garatrákos megbetegedések növekvő számáért is felelős, elsősorban férfiak esetében.

HPV, szájrák, garatrák, szűrés | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szájüregi daganatokat korábban az erős dohányzással és a féktelen alkoholfogyasztással hozták összefüggésbe, de az elmúlt évtizedekben előtérbe került a HPV-fertőzés, amelyet az orális szex közvetít. A WHO adatai szerint a szájüregi daganatok 30 százaléka köthető a HPV-hez, amelynek legveszélyesebb altípusa a HPV16.

A WHO német és amerikai rákkutatókkal közös vizsgálata, amely EPIC néven vált ismertté, tíz európai országból 500 ezer személyre terjedt ki, akiket a kilencvenes évektől kezdve kísértek figyelemmel. A vizsgálatból kiderült, hogy összesen 135 embernél lépett fel szájüregi rák, közülük 47-nél a megbetegedés előtt évekkel kimutatható volt a HPV16 ellenanyaga.

A kutatás azt is kimutatta, háromszor valószínűbb, hogy a HPV16 okozta szájüregi rákos betegek öt évvel a diagnózis után még életben vannak, mint azok, akiknél a dohányzás vagy az alkohol vezettek a szájüregi daganathoz.

Minél korábban felismerik, annál hatásosabb a kezelés, és annál biztosabb a túlélés. A jelenleg Magyarországon elérhető legújabb, 9 komponensű HPV védőoltás a humán papillómavírus 9 (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as) típusa ellen nyújt védelmet.

| HPV, szájrák, garatrák, szűrés
2018-03-18 14:39:54
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop